Spelweekcommissie Zuidhorn rekent af met stress tijdens inschrijven

ZUIDHORN – Elk jaar is het weer stressen tijdens het inschrijfmoment voor de spelweek in Zuidhorn. “Voorgaande jaren begon de inschrijving op een bepaald moment, en was het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dat doe we niet meer, het was veel te frustrerend voor ouders, kinderen én ons als organisatie”, vertelt Ellen Dijkstra van de Spelweek Zuidhorn.

Honderden ouders en kinderen die dan klokslag 12:00 uur op zaterdagmiddag achter de computer zaten. “Elke seconde de pagina vernieuwen, snel inschrijven – waardoor wij maar half ingevulde formulieren kregen – en verzenden”, aldus Bart Brandts Buys. “En vorig jaar hebben we gewerkt met IDeal, maar die liep op een gegeven moment helemaal vast. Het systeem kon alle transacties niet aan. Nóg frustrerender dus.”

Dit jaar zal het dus een beetje anders gaan, vertellen de twee organisatorische talenten. “Iedereen kan zich gedurende een week inschrijven, en daar worden dan 150 kinderen uit gekozen. Geen stress, langer de tijd om je in te schrijven en voor iedereen evenveel kans”, aldus Dijkstra.

Eigenlijk is de vraag in Zuidhorn te groot, blijkt uit het gesprek met de twee commissieleden. “Helaas kan niet iedereen meedoen”, aldus Brandts Buys. “Maar we hebben nooit een goede inschatting kunnen maken hoeveel kinderen er uiteindelijk afvallen. Wel kregen we voorheen na de inschrijving berichtjes als: ‘Helaas, volgend jaar beter!’ en dergelijke. Maar dat waren er dan misschien dertig of veertig. Nu, met deze nieuwe manier, kunnen we een veel duidelijkere inschatting maken hoeveel kinderen er in totaal mee willen doen en hoeveel er dus overblijven. Dan kunnen we daar de komende jaren op inspelen. We willen natuurlijk zoveel mogelijk kinderen mee laten doen, maar qua capaciteit, vrijwilligers en middelen hebben we maar ruimte voor 150 kinderen.”

Vorig jaar heeft de Spelweek Zuidhorn een pilot gedraaid met kinderen van vluchtelingen. “Dat heeft een heeft positief effect op de kinderen en de vrijwilligers”, aldus Dijkstra. “Ze leren van elkaar en het geeft ook vooral de vrijwilligers voldoening. Vorig jaar bijvoorbeeld, toen was er tijdens de karaoke op de laatste avond Syrische kinderen die een liedje wilden zingen. Een Syrisch liedje. Uiteindelijk sprongen alle broers en zusjes op het podium om mee te zingen en te dansen.”

“De Spelweek is ooit, een hele tijd geleden, bedacht voor kinderen die het minder hebben. Kinderen die niet op vakantie gaan, omdat de ouders er de financiële middelen niet voor hebben”, gaat Dijkstra verder. “Dus die insteek blijven we handhaven. We houden dus altijd plekken vrij voor kinderen van vluchtelingen en kinderen waarvan de ouders minder financiële middelen hebben. Wel wordt er in overleg met andere spelweken, zoals bijvoorbeeld Grijpskerk, afgestemd hoeveel plekken er nog over zijn, en worden de kinderen ‘verdeeld’ onder de verschillende spelweken. De insteek is dus spelweekbreed.”

Het programma belooft, zoals elk jaar, weer een mooie te worden. Dit jaar zal de Spelweek in het teken staan van ‘de boerderij’. “In plaats van hutten bouwen, gaan we dus schuren bouwen”, lacht Brandts Buys. “En alles zal in het teken staan van de boerderij, het knutselen, het toneelstuk, de excursies… Noem maar op. Het wordt een groot feest!”

Momenteel staat er een team van 25 vrijwilligers in de startblokken voor de Spelweek. “We willen uiteindelijk naar 35 vrijwilligers”, vertelt Brandts Buys, “dus iedereen vanaf 16 jaar die mee wil helpen is van harte welkom!”