Streekhistorisch Centrum en watertoren in Stadskanaal geopend op 3 juli

STADSKANAAL – Het Streekhistorisch Centrum en de watertoren van Stadskanaal openen op zondag 3 juli de deuren voor bezoekers. Gedurende de maanden mei tot oktober zijn die namelijk niet elk weekend, maar naast de doordeweekse dagen alleen de eerste zondag van de maand geopend. Op zondag 3 juli is dat weer zover. De openingstijden zijn die middag van 14.00-17.00 uur.

In het Streekhistorisch Centrum zijn momenteel twee tijdelijke exposities te bezichtigen. In het bijgebouw Huisje van Manning exposeert Ietje Röhr haar kattenschilderijen. In het hoofdgebouw Huize ter Marse is er naast de vaste presentatie over de geschiedenis van de Kanaalstreek een keuze gemaakt uit de omvangrijke textielcollectie van het SHC. Te zien zijn bloesjes, jurken, herenkostuums en allerlei modeaccessoires van vaak meer dan 100 jaar oud.

In de watertoren is keramisch werk te zien van Femke Woltering in het kader van de tentoonstellingsreeks Witte Olifanten, onder de titel Dialoog. Op de eerste vier verdiepingen van de toren gaat de grillig gevormde klei een dialoog aan met de omgeving en nodigt het uit tot nader bekijken en verwonderen. Op de derde etage is werk te zien dat speciaal voor de locatie ter plekke is gemaakt van de rode Groningse klei uit de omgeving.

Vanaf het dak van de watertoren is er bij helder weer te genieten van een overweldigend uitzicht over de Kanaalstreek. Het kanaal reikt er tot aan de horizon, de Juffertoren van Onstwedde en de windmolens van Duitsland zijn goed te onderscheiden. En met een beetje geluk is zelfs de stad Groningen zichtbaar.

De overige zondagen vallen dit jaar op 7 augustus en 3 september.
Adres: Ceresstraat 1 en 2 Stadskanaal
Voor inlichtingen en groepsbezoek: 0599-612649

Bij de foto: uitzicht vanaf de Watertoren richting Groningen (Streekhistorisch Centrum/Jaap Kok)