Groninger partners presenteren energieambitie

GRONINGEN – Op donderdag 23 juni presenteerden 21 Groninger partners hoe zij hun energieambitie gaan realiseren. Dit gebeurde tijdens het TransFuture Festival. Deze voor Nederland unieke samenwerking werd bekrachtigd met het tekenen van een intentieverklaring.

Wethouder Mattias Gijsbertsen: “Een aantal van de partijen hebben samen met energie-specialisten berekend hoe ons energiesysteem er in de toekomst uitziet. Er zijn grote veranderingen te verwachten. Van gasfornuis naar elektrisch koken, van cv-ketel naar aardwarmte, van benzineauto naar elektrische deelauto. Veranderingen die invloed hebben op iedereen.”

Om hier volop op in te zetten hebben de 21 partijen de routekaart ‘Groningen Energieneutraal ’ ontwikkeld. De routekaart geeft aan welke maatregelen de partners voor hun eigen onderneming voor de komende jaren nemen.
“Die partners vertegenwoordigen op dit moment al 33% van het energieverbruik in de stad. De verwachting is dat in de komende jaren veel meer bedrijven, instellingen en burgercollectieven zich hierbij zullen aansluiten”, aldus Gijsbertsen.

De bedoeling is verder om kennis en ervaring uit te wisselen door het instellen van projecttafels en maatregelen en projecten voor de energietransitie en lokale samenwerkingskansen te benutten. Gijsbertsen: “We willen ook dat de tafels leiden tot versnelling van concrete energieprojecten die zorgen voor kennisontwikkeling en een economische stimulans zijn. De gemeente hoopt zo haar doel om in 2035 energieneutraal te zijn te bereiken.

Er is tevens een Energiemonitor ontwikkeld, www.energiemonitor.groningen.nl, waarmee precies te volgen is hoe de stad presteert op het gebied van duurzaamheid.
De routekaart en de monitor vormen samen een uniek prestatiepakket, dat gezien kan worden als de Groningse bijdrage aan de landelijke Energiedialoog. Het pakket is 23 juni overhandigd door wethouder Mattias Gijsbertsen aan het ministerie van Economische Zaken.

De partners in de routekaart ‘Groningen Energieneutraal’ zijn: woningcorporaties Patrimonium, Nijestee, Lefier en De Huismeesters, Gemeente Groningen (Gresco),