OV-ambassadeurs maken openbaar vervoer makkelijker

PROVINCIE – Na de zomervakantie gaan gemeenten in Noord-Groningen OV-ambassadeurs inzetten om het reizen met het Openbaar Vervoer makkelijker te maken. Het gaat om een gezamenlijk besluit van de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, de Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum en het OV-bureau.

De OV-ambassadeur is een vrijwilliger die iedereen met vragen over het openbaar vervoer wegwijs maakt. Senioren, leerlingen die naar speciaal onderwijs gaan, en jongeren en ouderen met een beperking zijn vaak afhankelijk van speciaal vervoer, zoals de regiotaxi en het leerlingenvervoer. Het komt vaak voor dat onbekendheid met het openbaar vervoer de reden is om niet in de bus of de trein te stappen. Het gebruik van een OV-chipkaart is een drempel, en veel mensen weten niet dat in de afgelopen jaren de bus en trein toegankelijker zijn geworden. Het OV-bureau, verantwoordelijk voor al het busvervoer in Groningen en Drenthe, en de gemeenten in Noord Groningen, willen aan de slag om deze drempels weg te nemen. De OV-ambassadeurs, bedacht door het OV-bureau en uitgewerkt door stichting Werk op Maat in Uithuizen, helpen daarbij.

Gemeenten werken samen

Het Collectief Personenvervoer Noord-Groningen, bestaande uit de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, de Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum, werken al jaren samen op het gebied van doelgroepenvervoer. Het contract met de vervoerders wordt gezamenlijk beheerd en de OV-coach voor leerlingen speciaal onderwijs is bijvoorbeeld in alle gemeenten geïntroduceerd. Elk nieuw project wordt eerst in één tot drie gemeenten uitgeprobeerd. De gemeente Eemsmond was proefgemeente voor het project OV-ambassadeurs. Nu starten alle gemeenten deze zomer met de invoering van deze ambassadeurs. Stichting Werk op Maat voert de opdracht in alle gemeenten uit. Er start een campagne om vrijwilligers te werven die door het OV-bureau samen met Werk op Maat worden opgeleid tot OV-ambassadeur. In het najaar hebben alle gemeenten OV-ambassadeurs die de inwoners gaan helpen met het reizen met trein en bus.

Publiek Vervoer Groningen Drenthe

Alle gemeenten in Groningen en Drenthe, het OV-bureau en beide provincies verkennen de mogelijkheid van een samenwerkingsverband Publiek Vervoer Groningen Drenthe. Eind 2016 besluiten de partners of zij de komende jaren samen het doelgroepenvervoer gaan uitvoeren en beheren. Op dit moment vinden de voorbereidingen plaats voor een nieuwe aanbesteding Wmo-vervoer en leerlingenvervoer. Onderdeel van de voorbereidingen is het volgen van vervoersprojecten in de verschillende regio’s. De regio’s starten projecten op – deze worden gevolgd en de resultaten ervan worden benut binnen het publiek vervoer.

Informatie

In september verschijnt op de gemeentelijke pagina in de streekkranten informatie over waar en wanneer de OV-ambassadeurs beschikbaar zijn om kennis te komen maken, uitleg te geven over de OV-chipkaart, of om een proefrit met trein of bus te plannen.