Alteveer weer in teken Trekkertrek

ALTEVEER – Op zaterdag 2 juli is het weer zover: Trekkertrek in Alteveer en dus brullende motoren op de speciaal aangelegde tractorpullingbaan op het evenemententerrein het dorp. De organisatie is in handen van Stichting Trekkertrek Alteveer Onstwedde (TTAO) en samen met een groep vrijwilligers zijn ze er klaar voor om er weer een gezellige dag voor groot en klein van te maken. Het bestuur – de heren Speelman, Vegter, Bruggers, Drenth en De Bruin- zorgen als vanouds voor een perfect georganiseerd evenement.

Er zullen ongeveer 90 standaard en 20 sport en supersport de strijd aangaan voor het eremetaal die in de volgende klassen zijn ingeschreven: 0-2500 kilogram, 2500-3500 kilogram, 3500-4500 kilogram, 4500-5500 kilogram, 5500-7000 kilogram, 7000-9000 kilogram, 9000-11000 kilogram, Sport 2500 kilogram, Sport 4500 kilogram, Sport 5500 kilogram en Supersport 3600 kilogram. Verder is er voor de jeugd van 5 tot 15 jaar grasmaaier trekkertrek. Ook is er een demo van truckpulling en zeer snelle grasmaaiers die onderling op de honderd meter baan van elkaar proberen te winnen. Voor wat betreft de gazonmaaierslep – voor de jeugd dus- hebben zich Stan Stoffers uit Stieltjeskanaal voor de 300 en 375 kilogram klasse, Kornee Mulder uit Stadskanaal en Jeroen Bosker uit Alteveer aangemeld, zoals in 2015 al veel deelnemers uit Alteveer deelnamen en wonnen. Andre Soer, Ferdinand van Boven en D.Huls bijvoorbeeld, vormden toen het podium in de 0-2500 kilogram standaard. Ook A. Sandee (Onstwedde) viel in de prijzen en kon als thuisrijder aangemerkt worden.

Trekkertrek, ook wel tractor pulling genoemd, is een motorsport waarin men met een tractor een zware slede over een zo groot mogelijke afstand moet slepen. Tractor pulling is overgewaaid uit Noord Amerika waar het in de eerste helft van de twintigste eeuw is ontstaan en in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw tot sport is uitgegroeid. In 1977 werd de sport door enkele Amerikanen voor het eerst tijdens een ploegfestijn in Flevoland geïntroduceerd in Europa. De Nederlandse truck- en tractorpullingorganisatie NTTO organiseert de wedstrijden in Nederland. De maximale afstand is meestal 110 meter, maar soms bij indoorwedstrijden is deze korter. Wordt de afstand van 110 meter overschreden, dan wordt van een Full Pull gesproken. Zijn er meer deelnemers met een Full Pull, dan wordt de sleepwagen verzwaard en wordt opnieuw getrokken. De breedte van de baan is 10 meter en wordt aangegeven door een aan weerszijden getrokken krijtstreep. Wordt bij het trekken de lijn overschreden, dan wordt de bestuurder gediskwalificeerd. Tussen de trekken door wordt de baan geëgaliseerd en vastgereden om iedereen gelijke kansen te geven. Op de baan staan twee mensen met een vlag. Bij de start wordt een groen vlag gezwaaid en tijdens de trek wordt een rode vlag gebruikt. Wordt met de rode vlag gezwaaid, dan moet de bestuurder ogenblikkelijk stoppen met trekken. Meestal wordt de rode vlag echter gezwaaid als de sleepwagen niet verder getrokken wordt. Er zijn klei- en zandbanen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een kleibaan, omdat deze meer grip geeft. Heel belangrijk is dat de banden een maximale grip hebben. Daarom wordt getrokken met een lage bandenspanning. Om toch zo min mogelijk weerstand te ondervinden worden de kammen van de banden vrijwel geheel verwijderd, waardoor er geen grond opgeworpen wordt. De sleepwagen wordt zodanig afgesteld dat er enkele sterke en goede deelnemers een full pull kunnen halen. Na afstelling wordt de sleepwagen door een deelnemer buiten mededinging een keer getrokken om te kijken of de juiste afstelling is bereikt. Tijdens de trek wordt het gewicht op de sleepwagen naar voren verplaatst, waardoor er meer gewicht op het sleepvoorstuk komt en er zo meer weerstand ontstaat.

De echte kenners en liefhebbers weten dit al lang. Die kennen de regels van het spel. Maar ook voor de leek is het volgen van een dergelijk evenement beslist de moeite waard. Zeker in Alteveer, waar weliswaar op het scherpst van de snede gestreden wordt, maar waar het bovenal ook gezellig en gemoedelijk is, en waar dus ook de kinderen ruimschoots aan hun trekken kunnen komen.

Zie voor meer informatie de website www.stichtingttao.nl.