Groningse student wint ontwerpwedstrijd

ZWOLLE/GRONINGEN – Cibap student Wouter van der Ploeg uit Groningen heeft met “De ergo-bal” de ontwerpwedstrijd ‘design for work’ gewonnen. De deelnemers ontwierpen een kantooraccessoire of –meubel. De ergo-bal is een middel om een dynamische en ergonomische zitpositie te garanderen.

Geen enkele gebruiker van de ergo-bal vindt hem esthetisch fraai en ervaart het gebruik ervan als stigmatiserend. Wouter heeft de bal verkleind en voorzien van een metalen frame. Doordat het metalen buisframe de bal insnoerd, ontstaat een taillering en wordt de bal van de vloer getild zodat vervuiling niet meer kan optreden terwijl de ergonomische zithouding behouden blijft.

Ergo-bal

Initiatiefnemer van de ontwerpwedstrijd fabrikant Vepa office furniture is enthousiast en overweegt deze zitoplossing in productie te nemen. Samen met Wouter wordt dit product verder ontwikkeld bij Vepa in Hoogeveen in de vorm van een stage. “Trots op de prijs ben ik nu al, maar mijn ontwerp geproduceerd zien worden, zal wel de kers op de taart zijn.”, aldus Wouter.

Edine Russel, hoofdredactrice Elle Decoration, Coby Zandbergen, voorzitter college van bestuur Cibap en Gertjan de Kam ontwerper bij Vepa maakten deel uit van de jury. De Kam vindt het belangrijk dat studenten al tijdens de opleiding kennismaken met de ‘realistische’ wereld, waarbij soms beperkingen gelden. “Wij zien graag creatieve oplossingen die zich daardoor niet laten beperken, maar er wel rekening mee houden.”