100 uitnodigingen voor CdK René Paas

PROVINCIE – Woensdag maakte René Paas tijdens de Statenvergadering de drie winnaars bekend van de actie ‘wie nodigt de nieuwe commissaris van de Koning uit?’ Bijna 100 inwoners van de provincie Groningen gaven gehoor aan de oproep van Provinciale Staten om de nieuwe commissaris van de Koning uit te nodigen voor een ontmoeting. De drie winnaars waren woensdagmorgen te gast in het provinciehuis om felicitaties van de commissaris in ontvangst te nemen.

Ook stelde de commissaris de winnaars voor aan Provinciale Staten. De jury koos voor de uitnodiging van Mevrouw Fledderman-Zuidema, voorzitter van de vereniging School en Dorp Tjuchem; de heer Gernaat van het bedrijf Diving Technology Solutions te Grijpskerk en Mevrouw Van der Scheer werkzaam op Werk en Dagbesteding de Gilde in Muntendam. Op korte termijn zal René Paas de winnaars een bezoek brengen.

Winnaars van de actie ‘wie nodigt de nieuwe commissaris uit?’

Mevrouw Fledderman-Zuidema nodigt namens alle inwoners van het dorp Tjuchem de commissaris uit om naar Tjuchem te komen en te zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Tjuchem sprong er voor de jury uit als een dorp waarin alle aspecten van het Groningse dorpsleven te herkennen zijn. Mevrouw Van der Scheer leeft met een verstandelijke en lichamelijke beperking en heeft de jury verleid tot een kennismaking door een persoonlijke brief en foto in te sturen die zelfbewustheid en kracht uitstralen. Ze nodigt de commissaris uit te komen kijken op haar werk, ‘Werk en Dagbesteding de Gilde’, in Muntendam en in gesprek te gaan over hoe het is om te leven met een beperking. De heer Gernaat onderscheidde zich door de commissaris uit te dagen een proefduik te nemen in een duikcontainer en een bezoek te brengen aan het bedrijf Diving Technology Solutions te Grijpskerk.

Bijna 100 uitnodigingen

De 100 uitnodigingen die bij de commissaris binnenkwamen, waren divers en afkomstig uit de hele provincie. Een driekoppige jury maakte de selectie. Bij de selectie is gelet op een zekere spreiding over de categorieën; bedrijven, particulieren en sociaal/maatschappelijke organisaties én op enige spreiding over de provincie. De doorslag voor de keuze van de uiteindelijke drie uitnodigingen is dat deze er écht uitsprongen. Ze stralen positivisme uit en vervullen een zekere voorbeeldfunctie. De commissaris beschouwt alle uitnodigingen als een waardevol cadeau en als zijn agenda het toe had gelaten, was hij graag ingegaan op alle uitnodigingen.

De actie ‘wie nodigt de nieuwe commissaris van de Koning uit?’, werd in het leven geroepen door Provinciale Staten. De Staten riepen afgelopen april, tijdens de installatievergadering van de commissaris, inwoners op hem uit te nodigen voor een ontmoeting. De drie meest veelbelovende inzendingen konden rekenen op zijn komst. Via internet, huis-aan-huisbladen en sociale media werd de oproep verspreid.