Dorpsbelangen pleit voor openhouden zwembad De Horsten

MUSSELKANAAL – De gemeente Stadskanaal is al enige tijd bezig alle zwembaden in de gemeente dicht te gooien, om vervolgens een spiksplinternieuw zwembad te bouwen in Onstwedde. Niet als het aan Dorpsbelangen Musselkanaal ligt. Zij willen er alles aan doen om het zwembad in Musselkanaal open te houden voor het dorp. Naast De Horsten, die momenteel eigendom is van de gemeente, zijn er in de gemeente Stadskanaal nog twee zwembaden, in Onstwedde en Stadskanaal. “In de afgelopen vijftig jaar heeft het zwembad altijd – en nog steeds – een belangrijke sociale rol gespeeld in het dorp”, zo klinken de geluiden uit het dorp.

Het plan van Dorpsbelangen om het zwembad open te houden? De dorpsbewoners nemen het bad over. Zo simpel. Bestuurslid Eltje Toutenhoofd van Vereniging Dorpsbelangen Musselkanaal pleit voor het openhouden van het zwembad in Musselkanaal: “Het is een belangrijke voorziening in het dorp.”

De bedoeling is dat er een stichting wordt opgericht waarin mensen uit Musselkanaal zitten. Deze stichting neemt het zwembad over en zorgt voor het onderhoud. “Een soort dorpsbedrijf”, aldus Toutenhoofd. “Dorpsbelangen wil een steentje bijdragen aan de stichting, net zoals andere verenigingen die dat ook willen doen.” Er is een plan gemaakt en deze is ingeleverd bij de gemeente en binnenkort praat de gemeenteraad over de zwembaden. “Ik hoop dat de gemeenteraad instemt met het plan”, meldt hij.

Wel moet er geïnvesteerd worden in het zwembad, want de nieuwe stichting wil het zwembad dan energiezuinig maken. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtkachels”, aldus Toutenhoofd. Het benodigde geld wil de stichting bij elkaar halen met de verkoop van snacks, kaartjes en abonnementen. Niet alleen in het zwembadseizoen, maar ook erbuiten. “We willen het terrein ook gebruiken voor andere activiteiten, zoals evenementen van scholen en schoolgymnastiek bijvoorbeeld. Zodat De Horsten meer wordt dan alleen een zwembad.”

Over de rest van de kosten maakt Toutenhoofd zich geen zorgen. De badmeesters- en juffen zullen ook van de inkomsten betaald worden, zo meldt hij. “En ik denk dat er genoeg vrijwilligers gevonden worden.” Het is nog even wachten op de uitspraak van de gemeenteraad. Toch laten de Musselkanaalsters zich niet uit het veld slaan en blijven ze positief. Zo ook over het grootste jubileumfeest van deze week. Dat gaat gewoon door.

Het zwembad De Horsten bestaat dit jaar 50 jaar. Op 24 juni 1966 kon de allereerste duik in het zwembad genomen worden. Een mijlpaal, die niet onopgemerkt voorbij kan gaan. Daarom wordt het jubileumfeest gekoppeld aan de jaarlijkse avondzwemvierdaagse, waarbij er de hele week door activiteiten zijn. Locatiecoördinator Maria de Groot vertelt dat er elk jaar zo’n 200 mensen meedoen aan het evenement. “We hopen dat deze keer vanwege het jubileum flink meer zwemmers zich gaan inschrijven”, zo meldt ze. “Ook als signaal dat ze het belangrijk vinden dat het zwembad in Musselkanaal behouden blijft.”

De activiteiten zijn afgelopen maandag begonnen, met ‘zwemmen in badkleding uit 1966’. Op dinsdag was er een hindernisbaan en woensdag is er spijkerbroekhangen. Donderdag kan er gedoken worden naar schatten en vrijdag is er van alles te doen: zoals verschillende spelletjes en een fototentoonstelling van vroeger. Er is een DJ die muziek draait en het zwembad is de hele week feestelijk verlicht.

De voorzitter van de in 2013 opgerichte zwemvereniging Musselkanaal, Henk Schlimbach, hoopt op extra bezoekers, zo meldt hij. “Het is altijd een hartstikke leuk evenement. We hopen dat het zwembad vanwege de vijftigste verjaardag veel extra bezoekers over de vloer krijgt.”