Strandvolleybal in de Wedderbergen: ‘ Het toernooi gaat gewoonweg nergens over’

WEDDE – Op 1, 2 en 3 juli is het weer zover. Al een aantal jaren is het strand in de Wedderbergen bij Wedde van vrijdagochtend tot zondagavond hét decor van meer dan elfhonderd enthousiaste, getalenteerde en minder getalenteerde volleyballers en volleybalsters. Het gros van de deelnemers overnacht op het terrein en combineert sport met muziek en feest. Liefst 226 teams hebben zich voor deze editie ingeschreven. Teams met veelzeggende namen als ‘Hopen op mooi weer’, ‘Balhappers’, ‘Chuck Norris’ en ‘3 blond, 3 donker’. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting Strandvolleybal Westerwolde.

Met de organisatie, de teams die zich ingeschreven hebben én het maken van een wedstrijdprogramma zit het meeste werk voor de bestuursleden Gea Zuurman, Marcella de Haan, Jurjan Doornbos, Wilhelm Ammersken, Ger Laning, Chris Roelfsema, Wubbo Everts en Bert Zuurman er grotendeels op. Behalve de enorme inzet van deze mensen, draait het evenement op veel meer mensen die zich belangeloos inzetten voor het slagen van het toernooi, waar elk jaar weer naar uitgekeken wordt.

Het grote buitenevenement kent ondertussen al een rijke historie. Tot 1987 organiseerde volleybalvereniging VSV’74 uit Vlagtwedde een aantal toernooien voor de plaatselijke bevolking, een stratenvolleybaltoernooi en een bedrijfsvolleybaltoernooi. De toernooicommissie vond op een bepaald moment dat de evenementen nieuw leven ingeblazen moesten worden en wilde bovendien iets extra’s, iets bijzonders doen. Bert Zuurman keek vervolgens naar de televisie, zag beelden van beachvolleybal in Amerika en zo ontstond het idee om zoiets ook hier te gaan organiseren. Een primeur, want VSV’74 organiseerde als eerste in Nederland ene dergelijk toernooi. De organisatie koos niet voor beachvolleybal, maar noemde het strandvolleybal en een ander verschil was en is dat er in Wedde vier tegen vier gespeeld wordt, terwijl twee tegen twee doorgaans normaal is. Met vier spelers blijft het laagdrempelig en kan iedereen op zijn of haar eigen niveau spelen. Er wordt bovendien niet in sets gespeeld, maar op tijd. In Wedde is meedoen bovendien vele malen belangrijker dan winnen. Het evenement in Wedde was vanaf de eerste balomwenteling een succes. Deelnemers bleven het evenement bovendien trouw. Daarmee is de kern van het succes verklaard.

Strandvolleybal begon overigens in Vlagtwedde, bij het openluchtzwembad. Er namen acht ploegen deel in 1988. Toen het zwembad een jaar later gesloten werd, werd in de Wedderbergen – bij het Weddermeer- een prima alternatieve locatie gevonden. Daar groeide het toernooi door. In 1997 scheidden de wegen van de organisatie en VSV’74 en ging het evenement eerst onder de vlag van Radio Westerwolde verder en ondertussen was het strand langs het Weddermeer ingeruild voor een groot evenemententerrein op de Azur Camping.

In 2002 namen 63 teams deel. De organisatie koos er toen bewust voor om het derde lustrum in één weekend te verpakken. Een jubileum vier je immers met elkaar. Voorheen was er een splitsing. Toen speelden het ene weekend de toppers en een week later de minder getalenteerden. Mede op verzoek van de deelnemers- er werd een enquête gehouden- keerde het evenement later terug op het strand langs het Weddermeer. En daar wordt het evenement ondertussen beschouwd als het meest gezellige strandvolleybaltoernooi van Nederland. Ondanks de groei werd besloten- het is dan 2003- het toernooi in één weekend te blijven houden. In 2005 werd de Stichting Strandvolleybal Westerwolde opgericht. Toen werd ook gebroken met de radiozender en stond de organisatie op eigen benen. Vanaf dat moment heet het ook het Strandvolleybal Westerwolde Toernooi. In 2006 werd een record aantal deelnemende teams begroet: 120. Een jaar later ging dat record al weer uit de boeken met 142 teams, daarmee wordt duidelijk hoe graag mensen naar Wedde komen. In 2010 werden liefst 157 teams ingeschreven, in 2011 178 en in 2012 zelfs 182 teams.

Vorig jaar is het toernooi voor het eerst op twee stranden gehouden. Op die manier hoefde de organisatie zo weinig mogelijk teams teleur te stellen. Dat bleek meteen ook uit het aantal inschrijvers: 227 teams. De reden van het succes? Het toernooi gaat gewoonweg nergens over. Klinkt vreemd, maar het is simpelweg wel zo. Iedereen voelt zich thuis in Wedde. En dat zal zeker nog wel even zo blijven.