Noord-Nederland realiseert meeste nieuwe azc’s: ‘15.000 nieuwe plekken nodig’

PROVINCIE – Nederland gaat voor de zomer van volgend jaar 15.000 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers realiseren. De noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe moeten in het merendeel van deze plekken gaan voorzien. Dat blijkt uit de cijfers van de NOS.

Het vergroten van de opvangplekken is opmerkelijk, omdat veel opvang momenteel leeg staat. In Beerta kunnen 1.000 vluchtelingen opgevangen worden, toch verblijven er momenteel zo’n 200 asielzoekers.

Daar staat wel tegenover dat er in Ter Apel bijna 2.300 asielzoekers zitten. Dit terwijl er met de gemeente een maximaal aantal van 2.000 is afgesproken. De PvdA-fractie van Vlagtwedde heeft hier vragen over gesteld aan het college.

Zuidhorn, Veendam, Groningen, Appingedam, Eemsmond en Oldambt werken momenteel aan de realisatie van nieuwe opvangcentra.