CU Slochteren spreekt zich uit: ‘Positie wethouder Stok niet langer te handhaven’

SLOCHTEREN – Gemeentebelangen Slochteren heeft haar wethouder Nico Stok teruggetrokken uit het college. Dit nadat de overige fracties eerder al hadden besloten dat de wethouder niet langer te handhaven was. Ook de partij trekt zich terug uit het college van B en W.

“De afgelopen weken verliep de samenwerking al stroever. Eerder waren er al dossiers als de Dallingabrug in Tjuchem en de communicatie rondom de verdubbeling N33 waarin Stok zaken liet liggen”, schrijft Niels Joostens, fractieleider van de ChristenUnie in Slochteren. “De ChristenUnie en PvdA waren net als de overige raadsfracties in Slochteren de afgelopen tijd kritisch over de manier waarop er in het dossier Verlengde Veenlaan met de belangen van inwoners is omgesprongen. Binnen de coalitie hebben we een aantal gesprekken gevoerd waarin we vragen hebben gesteld over de procedure maar ook over de juridische houdbaarheid van een nog te nemen besluit. We vonden en vinden het de taak van volksvertegenwoordigers om die vragen ook te stellen in een openbaar debat. De fractie van Gemeentebelangen en haar wethouder hadden daar weinig begrip voor. Dat raakt aan de geloofwaardigheid van de lokale democratie.”

Joostens: “Binnen het college en de ambtelijke organisatie zijn steeds alle zeilen bijgezet om Stok te ondersteunen. We moeten constateren dat de bestuurlijke stijl niet past bij de manier waarop de overige collegeleden werken aan de belangen van de inwoners in de gemeente Slochteren richting de herindeling per 1 januari 2018. Binnen de politiek van Slochteren lijkt voldoende steun aanwezig te zijn om met een minderheidscoalitie verder te gaan.”

De portefeuille van wethouder Nico Stok wordt verdeeld over de twee overige wethouders Jan Jakob Boersma (CU) en Anja Woortman (PvdA). Burgemeester Ten Brink springt waar nodig bij.