Stadswandeling langs bouwwerken

GRONINGEN – Gerrit Nijhuis, architect in Groningen rond eind 19e – begin 20e eeuw heeft een groot aantal bouwwerken in Groningen stad en provincie nagelaten. Hij representeert hij een periode waarin actief gebouwd werd en de architectuur sterk in beweging was.

Het programma start bij Boekhandel Riemer met een korte beeldlezing over zijn oeuvre en over de manier van werken van hem en zijn tijdgenoten eind 19 e eeuw. De beeldlezing wordt verzorgd door Peter Suidman onderzoeker van het nalatenschap van het Groninger architectenbureau Nijhuis& Reker en auteur van het
boek “G. Nijhuis architect”.

Tijdens de wandeling door de binnenstad van Groningen wordt er langs een aantal panden van Nijhuis gelopen waarbij toelichting gegeven wordt over de stijl, de gebruiksfunctie en de opdrachtgevers van deze panden. Het zijn zowel panden met een woonfunctie als een werkfunctie maar ook een combinatie van beiden. Een voorbeeld hiervan is het bij veel Groningers bekende gebouw van het Nieuwsblad van het Noorden. Ook de voormalige Scheepshypotheekbank (beter bekend als Overstag) zal worden besproken.

Zwanestraat 6-8 G Plaat 1919

De wandeling eindigt bij Grand Café Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep, ook een pand van Nijhuis hand. Daar kan op eigen gelegenheid een drankje gedronken worden. De deelnemers ontvangen hier een folder met info over architect Nijhuis en er is gelegenheid het boek met korting te kopen.

Kijk voor meer info op : www.nijhuisarchitect.nl.

Ontvangst: 13:30 uur bij Boekhandel Riemer, Nw Ebbingestraat 1 met koffie en appelgebak aangeboden door Riemer en inzage in boek.

Start lezing: om 14:00 uur
Start wandeling:: 14:30 uur
Aankomst 16:15 uur op Grand Café Groningen, Ged.Zuiderdiep 56 ook een Nijhuispand waar gelegenheid is voor een drankje met gratis borrelhapjes aangeboden door Grand Café Groningen.
Prijs: €12.00 per persoon contant te betalen bij aanvang.

Prijs van boek “G. Nijhuis architect” aangeboden door Riemer Boekhandel voor €25.00. (normaal €29.50)

Opgave: tel. 050 31 31 859
of 06-40468768
of mail naar: info@paulienexcursions.nl