Bobby Mitchell opent Hortus Festival in Haren

Debuutserie 2010-11 photo: Marco Borggreve

HAREN – In de Hortus Botanicus in Haren wordt zondag 24 juli de dertiende editie van het Hortus Festival geopend door de Amerikaanse pianist Bobby Mitchell.

In zijn programma Rhapsody in Blue speelt hij, naast George Gershwin, werken van relatief onbekende Amerikaanse componisten als Amy Beach, Edward MacDowell, Louis Moreau Gottschalk en Charles Griffes. Thema van het festival dit jaar is Amerika, De Nieuwe Wereld. Artistiek leider Maarten van Veen heeft zich de afgelopen jaren grondig verdiept in de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese klassieke muziek. De resultaten van zijn zoektocht vormen deze zomer de basis van de programmering van het Hortus Festival.

In Rhapsody in Blue varieert Bobby Mitchell van lichte swing tot laat-romantische werken. Veel van de componisten die hij speelt hebben een link met Europa. Edward MacDowell bijvoorbeeld was nog maar net zeventien jaar oud toen hij werd toegelaten tot het conservatorium in Parijs. Aansluitend volgde hij compositielessen in Frankfurt. Met al zijn ervaringen ging hij terug naar Amerika en werd de eerste docent muziek aan de Columbia University in New York. Louis Moreau Gottschalk volgde pianolessen bij een leerling van Chopin.

Over Bobby Mitchell

Bobby Mitchell interesseert zich voor zowel muziek uit voorbije eeuwen als voor hedendaagse muziek. Naast de moderne piano speelt hij fortepiano en klavecimbel. Ook profileert hij zich als improvisator en componist. Hij heeft concerten gegeven in onder meer de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Italië, Zuid-Afrika en Mexico. “Bobby speelt alsof hij de stukken ter plekke componeert, altijd vrij en ongedwongen”, aldus Maarten van Veen.

Rhapsody in Blue – Pianist Bobby Mitchell
Zondag 24 juli 2016 om 14:15 uur
Hortus Botanicus, Kerklaan 34, Haren
Tickets & Info: www.hortusfestival.nl
Concertkaarten € 26,00 – Early Bird-tarief € 23,40 (voor de snelle beslissers)