Open Monumentendag in gemeente Leek

GEMEENTE LEEK – Op zaterdag 10 september staat de Open Monumentendag in de gemeente Leek grotendeels in het teken van het landelijke thema “Iconen en symbolen”.

Tussen 10:00 en 17:00 uur zijn de kerken van Lettelbert, Midwolde en Tolbert gevuld met iconen die zijn gemaakt door iconenschilder Ronald Medema van Iconenatelier Silouan, en een aantal van zijn leerlingen. Deze expositie strekt zich tot buiten de gemeentegrens van Leek uit, omdat ook de kerken van Niebert, Nuis en Marum meedoen. Verder zijn iconen tentoongesteld in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis, waar Ronald Medema om 10.00 uur een toelichting geeft op deze bijzondere schildertechniek.

De kerk op De Dam in Leek is ook open en daar is eveneens een icoon te zien: een indrukwekkend familiewapen dat relaties heeft met de bewoners van de borg Nienoord. Museum Nienoord speelt daar op in met een leuke puzzeltocht voor kinderen. Al wandelend door het museum ontdekken ook zij familiewapens en de symbolen die daarbij horen. Aan het eind van de route mogen ze een eigen familiewapen ontwerpen.

Oudheidkamer Fredewalda in Tolbert heeft iets nieuws: een route door het dorp langs “iconische” gebouwen. Met de eigen smartphone kan een programma gedownload worden, die de deelnemers in beeld en geluid langs een aantal beeldbepalende gebouwen in het dorp voert. De start is in de CazemierBoerderij, waar ook de portretten te zien zijn die kunstenares Anneke Ekhart maakte van Tolberter boeren. Zij gebruikte daarvoor een bijzondere techniek: portretten in zwart/wit op gebruikte grijze stukken zink.

De molen Eben Haëzer in Enumatil is ook te bezichtigen. Bij gunstige wind zal de molen draaien en vanaf de trans hebben bezoekers een prachtig uitzicht over het dorp, waar op die dag weer tal van “struun”activiteiten te beleven zijn. Bij de deelnemende monumenten is een gratis boekje met achtergrondinfromatie en (fiets)route beschikbaar.

Foto: Google Streetview