Haren vreest voor Project X reünie

HAREN – Een Project X reünie in Haren? Dan kan zo maar eens gebeuren. Op Facebook staat een uitnodiging om op woensdag 21 september naar Haren te komen. Het is dan precies vier jaar geleden dat een verjaardagsfeestje van een 16-jarig meisje volledig uit de hand liep.

Vier jaar geleden stuurde een meisje uit Haren een openbare uitnodiging naar haar vrienden op Facebook. Ze wilde graag weten hoeveel vrienden naar haar verjaardag zouden komen en stuurde daarom een bericht. Omdat het een openbaar bericht was kon heel Nederland en ver daar buiten zien waar en wanneer het feestje zou plaatsvinden. Al snel waren er 16.000 aanmeldingen voor het evenement. Nadat de uitnodiging werd verwijderd ‘kaapten’ andere mensen het feestje en werden er via Social Media nieuwe evenementen geopend met namen als Project X en Project X Haren, een verwijzing naar de filmkomedie Project X.

Op de dag zelf kwamen uiteindelijk duizenden mensen uit heel Nederland naar Haren. Het ‘feest’ begon nog gemoedelijk, maar later op de avond liep het volledig uit de hand. De relschoppers gingen de confrontatie aan met de Mobiele Eenheid. Daarnaast werd er een supermarkt geplunderd en werden er auto’s, fietsen en straatmeubilair gesloopt. Als gevolg van de gebeurtenissen stapte burgemeester Bats op.

Vier jaar later staat er opnieuw een oproep op Facebook. Inmiddels hebben er bijna 22.000 mensen zich aangemeld voor de reünie. De uitnodiging werd twee jaar geleden al verstuurd door een 28-jarige man uit Amsterdam.

De gemeente en de politie van Haren houden de pagina nauwlettend in de gaten.