Capaciteit azc Oude Pekela naar beneden

OUDE PEKELA – De capaciteit van het azc in Oude Pekela wordt meer dan gehalveerd. Dit is een gevolg van de incidenten waarbij bewoners van het azc waren betrokken.

Ondanks de maatregelen van 15 september 2016 zijn er nieuwe incidenten geweest in Oude Pekel. Elk incident is voor de gemeente Pekela en het COA er één te veel. Daarom heeft burgemeester Jaap Kuin op donderdagavond 22 september 2016 de lokale driehoek bijeengeroepen en is er overleg geweest met het COA. Op vrijdag 23 september 2016 is het overleg vervolgd tussen politie, gemeente en het COA om verder te praten over de maatschappelijke onrust in Pekela. In het overleg van vandaag is een aantal maatregelen vastgesteld.

Maatregelen

De maximale capaciteit van het azc gaat binnen zeven dagen terug van 500 naar 200 bewoners. Deze maatregel geldt tot en met 1 januari 2017. De gemeente en het COA blijven in gesprek over de toekomst en vorm van het azc na 1 januari 2017. Daarnaast zijn de volgende maatregelen besloten / gecontinueerd:
• Bewoners die ook maar enigszins ongewenst gedrag vertonen of dreigen te vertonen worden nu overgeplaatst.
• In de komende periode wordt er op het gebied van veiligheid en openbare orde extra ingezet. De politie is en blijft scherp op meldingen en blijft extra surveilleren.
• Het COA zet extra beveiligers in rondom en binnen het azc.
• De gemeente zet twee extra beveiligers in en om winkelcentrum De Helling in.

Burgemeester Jaap Kuin: “Er zijn stevige en indringende gesprekken gevoerd met het COA. Samen zijn we overeengekomen dat het voor de leefbaarheid, veiligheid en rust in het dorp beter is om de maximale capaciteit terug te brengen naar 200. Ik heb hierover indringend gesproken met Staatssecretaris Dijkhoff. Hij heeft erkend dat de situatie in Oude Pekela om maatregelen vraagt.”