Kunst In Zicht-lezing in Remonstrantse kerk

GRONINGEN – Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland. Woensdag 12 oktober geeft architectuurhistoricus Suzanne Roelofs-Hellhake in de Remonstrantse kerk in Groningen een Kunst In Zicht-lezing over deze bijzondere architectuur.

Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gebouwd. Zo had Rotterdam de eerste galerijflat van Nederland en had het de primeur met een autovrij winkelhart. Ook is Rotterdam de voortrekker op het gebied van de herontwikkeling van een voormalig havengebied: de Kop van Zuid. Dit gebied is getransformeerd tot een spraakmakend woon-, werk- en uitgaansgebied. Hierbij was de ontsluiting met het centrum belangrijk, dat onder andere werd gerealiseerd door de markante Erasmusbrug. Maar er is natuurlijk meer gebeurd. Zo is de afgelopen jaren het Centraal Station spectaculair vernieuwd. En natuurlijk is er het bijzondere woon- en winkelgebouw De Markthal. Verder is er in de stad veel werk te zien van beroemde architecten, zoals Peter Wilson, Frits van Dongen, Mecanoo, Alvaro Siza, Foster + Partners en Rem Koolhaas.

Spraakmakende projecten

In deze veelzijdige lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen wordt gekeken naar de meest spraakmakende projecten en deze worden in een bredere context geplaatst. Idealisme, wederopbouw, de maakbare samenleving, het zijn allemaal ideeën die we hierin terugvinden. De lezing wordt gegeven door Suzanne Roelofs-Hellhake. Zij is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (2002). Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus en ontwikkelt en geeft lezingen, arrangementen en reizen op het gebied van moderne architectuur.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen.

Woensdag 12 oktober 2016
19:30 uur – 21:30 uur

Entree: 12,50 euro
Kaarten kunnen telefonisch, per e-mail of via de website worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, tel. 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen. Of de avond zelf aan de zaal.

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Foto: Google Streetview