Rondleiding door de watertoren van Stadskanaal

STADSKANAAL – Wie de watertoren van Stadskanaal nog wel bezichtigen moet snel zijn. De watertoren is tijdens de herfstvakantie voor de laatste week van dit jaar open voor bezoek. Tijdens de herfstvakantie wordt er op zondag 16 oktober een rondleiding gegeven.

De toren werd in 1935 gebouwd om de drinkwatervoorziening op peil te houden, maar is al lange tijd niet meer in bedrijf. De Watertoren is sinds 2000 opgenomen op de Rijksmonumentenlijst en er valt dan ook heel wat over dit gebouw te vertellen. Rondleider Arie Stenekes zal deze middag veel vragen over de watertoren beantwoorden. In het kader van Oktobermaand, kindermaand kunnen kinderen gratis aan de rondleiding deelnemen.

De watertoren was lange tijd het hoogste gebouw van Stadskanaal. Waarom moest de toren eigenlijk zo hoog zijn? Hoeveel water zat er in? Ook over de bouwstijl is veel te vertellen, die wordt gerekend tot de Delftse School. Tijdens de rondleiding komt u onder andere te weten hoeveel bakstenen er voor de bouw zijn gebruikt. Al klimmend en wandelend door de toren en de 208 traptreden, wordt het dak bereikt vanwaar men kan genieten van een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Op een winderige herfstdag kan het zicht soms zelfs nog beter zijn dan op een warme zomerse dag.

Na afloop is er in het naastgelegen Streekhistorisch Centrum gelegenheid voor het drinken van koffie of thee en het bekijken van de tentoonstelling over de Stadskanaalster meubelfabriek Knicos. De watertoren is deze middag niet individueel te bezoeken, maar is alleen open voor deelnemers aan de rondleiding, die start om 14:30 uur. Het Streekhistorisch Centrum is wel de hele middag, van 14:00 tot 17:00 uur, open voor bezoek.

Activiteit: Rondleiding in Watertoren van Stadskanaal
Datum: zondag 16 oktober, start om 14:30 uur
Adres: Ceresstraat 1, 9502 EA Stadskanaal
Kosten rondleiding: 3 euro per persoon; kinderen en donateurs van het SHC gratis
Kinderen tot 14 jaar zonder begeleiding geen toegang.
Voor inlichtingen en reserveren: 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl

Foto: Roland Beyer