Wethouder Oetra Gopal opent kunstwerk in tuin Gasthuis Hoogezand

GRONINGEN – Het kunstwerk Papillon is donderdag in de tuin van het Gasthuis geopend door wethouder Oetra Gopal. Met de onthulling van het kunstwerk is de tuin, van het in juni geopende hospice het Gasthuis aan de Kerkstraat in Hoogezand, gereed.

Het bestuur van het Gasthuis had in 2015 een aanvraag ingediend bij het VONK-project van de gemeente met als doel verfraaiing van de tuin. Daarmee werd in juli 2015 een bedrag verkregen van 3.000 euro. Het bestuur van het Gasthuis besloot dit bedrag niet te besteden aan de aanleg, maar te besteden aan een kunstwerk in de tuin. Er werd contact gezocht met de plaatselijke kunstenares Brenda Hardijk en aan haar is gevraagd om een kunstwerk te ontwerpen/creëren, dat aansluit bij de functie van het gebouw.

Brenda Hardijk heeft als inspiratiebron voor haar kunstwerk gekozen voor het transformatieproces van ei, rups, pop tot vlinder. De vlinder staat symbool voor alle stadia van het leven: geboorte, groei, dood en wedergeboorte. In het fundament van het kunstwerk is gekozen voor een spiraal, wat ontspringt tot een opgaand rond muurtje, wat het levenspad symboliseert. Door de ronde vormgeving en natuurlijk kleurgebruik geeft het kunstwerk in de tuin een rustpunt. Er is gekozen voor duurzame materialen als cortenstaal, beton, keramiek en glas en het heeft een doorsnede van 140 cm en de 3 ovale elementen zijn elk 60 cm hoog. In samenwerking met Lasbedrijf en smederij Zwartenkot uit Scharmer zijn de ijzeren puzzelstukjes tot 3D gelast.

img_7018De heer Kolk, voorzitter van de Stichting Het Gasthuis H-S, zei blij te zijn met het kunstwerk. Het maakt volgens hem de tuin compleet en staat bijzonder fraai in het midden van de tuin. Hij maakte ook bekend dat de kunstenares ook nog werkt aan een ontwerp waar de namen van de in het Gasthuis overleden bewoners vastgelegd worden. Deze objectjes zullen op een speciaal plekje in de tuin worden geplaatst.
Binnenkort zal bekend worden hoe dit eruit gaat zien.