Scheidsrechter Jelis van der Laan krijgt afscheidswedstrijd

MUNTENDAM – Onlangs heeft de Muntendammer scheidsrechter Jelis van der Laan de fluit aan de wilgen gehangen. Wegens fysieke problemen was hij genoodzaakt te stoppen met zijn hobby. In 1991 is de nu 62-jarige Van der Laan begonnen met het leiden van wedstrijden, uit principe hoofdzakelijk op de zaterdag. In de loop van de jaren heeft hij heel wat standaardteams in de noordelijke provincies gefloten, de meeste teams uitkomend in de derde, vierde en vijfde klasse.

Behalve scheidsrechter was hij ook assistent-scheidsrechter. Daarin schopte hij het tot de landelijke hoofdklasse en van die periode heeft hij erg genoten. Jelis van de Laan heeft op de kop af 25 jaar voor de KNVB gefloten en gevlagd. Hij ontving al de zilveren en de gouden speld voor respectievelijk het 10- en 20- jarig dienstverband. De volgende onderscheiding wordt pas bij 30 jaren arbitreren toegekend. Toch heeft de KNVB gemeend om Jelis een waardig afscheid te bieden in de vorm van het leiden van een afscheidswedstrijd. Dat gebeurt op woensdagavond 9 november in Muntendam. De teams zijn Muntendam 2 en een combinatie van Wagenborger Boys, bestaande uit spelers die hem allemaal wel eens als scheidsrechter hebben gehad. De wedstrijd begint om 19:30 uur.

Toen Jelis van der Laan in 1991 begon te fluiten is hij gelijk lid geworden van de scheidsrechtersvereniging Veendam en Omstreken, nu Oldambt en Veenkoloniën geheten. Een jaar later stond hij daar gelijk op de steigers bij de bouw van het altijd nog fraaie clubgebouw “De Neutrale Hoek” op het sportpark Wildervank. Jelis nam ook taken in de organisatie op zich. Hij maakte deel uit van de technische commissie en zat ook in de jubileumcommissie bij het 75-jarig bestaan. Het bestuur en de leden van Oldambt en Veenkoloniën wensen Jelis op 9 november een sportief afscheid van zijn geliefkoosde hobby met hopelijk veel publiek.

FOTO: Jelis van de Laan floot ook graag op toernooien. Bijgaand een foto uit 2011 van de arbiters op de Nederlands kampioenschap voor ambtenaren, dat in Stadskanaal werd gehouden. Op de voorste rij in het midden staat Jelis.