Jonge meid inspireert mbo-studenten voor ouderenzorg

GRONINGEN – De 19-jarige Eline Frans uit Roodeschool is in april gekozen tot mbo-uitblinker 2016 van het Alfa-college. Vanwege haar visie op het beroep, haar betrokkenheid en communicatieve kwaliteiten maakt ze hiermee kans om in november verkozen te worden tot de landelijke Mbo Uitblinker.

Eline studeert nu Sociaalpedagogische Hulpverlening aan de Hanzehogeschool, wat goed aansluit op haar mbo-diploma Sociaal-agogisch werk. De komende weken geeft ze 4 gastlessen aan zo’n 100 studenten op haar oude school over wat werken in de ouderenzorg zo leuk maakt.

Gastlessen

Eline vertelt: “Veel jongeren denken dat ouderen saai zijn en niets te bieden hebben. Dat idee buig ik maar al te graag om, want werken met ouderen is écht leuk, uitdagend en elke dag weer anders. Het geeft ook veel voldoening en ik word er blij van. Daarom vertel ik studenten op het Alfa-college graag hierover en hoop hen ook enthousiast te maken! Dat kan natuurlijk het beste door ze kennis te laten maken met de praktijk. Ik vertel onder andere over mijn stage bij Zonnehuisgroep Noord en via een filmpje en voorwerpen kunnen ze ook echt zien wat het inhoudt om met ouderen te werken.” Als Eline vertelt wat dementie is en doet met mensen, reageren de studenten met ‘Goh, dat is heel herkenbaar, want mijn opa of oma herkent ook dingen niet meer of weet soms niet meer wat er net is gezegd of gebeurd.’

Bijzonder

Op het MBO koos Eline het uitstroomprofiel Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen. Een specifieke doelgroep is bijvoorbeeld (dementerende) ouderen. Eline: “Mijn hart ligt bij ouderen met dementie. Vooral de kleine dingen vind ik belangrijk, zoals iemand blij maken met iets simpels als een hand vasthouden of de geur van bloemen. Soms kunnen kleine of heel normale dingen voor een dementerende juist bijzonder zijn. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de maatschappij door mensen die erbuiten dreigen te vallen, te ondersteunen en voor hun belangen op te komen.”

Landelijke verkiezing Mbo Uitblinker

Eline Frans vertegenwoordigt het Alfa-college voor de landelijke verkiezing Mbo Uitblinker 2016 tijdens het slotevenement, het Mbo Uitblinkergala op 24 november. Stemmen kan nog tot en met 9 november via Ditismbo.nl.