Oldambt Aktief houdt Sinterklaas- en Kerstpakkettenactie

FINSTERWOLDE - Nico Postmus van Oldambt Actief 02-11-2016

WINSCHOTEN – De feestdagen staan voor de deur. In de decembermaand draaien de middenstanders overuren om de kooplustige consument op zijn wenken te bedienen.  Minder draagkrachtigen in deze samenleving beleven het Sinterklaas- en Kerstfeest meestal  heel anders. In veel gevallen komt er niks extra’s op tafel, laat staan dat er cadeaus zijn voor de kinderen. Oldambt Aktief brengt daar verandering in met een Sinterklaas- en Kerstpakkettenactie die alweer voor het vijfde achtereenvolgende jaar wordt uitgerold. Initiator is Nico Postmus.

‘Kinderen springen gat in de lucht voor pakje TUC’

Oldambt Aktief is een politieke partij die nu voor het eerst in de gemeenteraad zit met een zetel. Aktief wordt in dit geval geschreven met een K die staat voor Kansen, Koers en Klaarheid. De partij is opgericht door mijn zoon Pieter die in 2004 uit de PvdA is gestapt vanwege de zogenaamde Klinker-affaire. Hij is daarna verder gegaan als eenmansfractie in Sociaal Bewogen Winschoten. Na de herindeling gaat de partij als Oldambt Aktief door het leven. Ik heb de plek van mijn zoon in de raad ingenomen. Pieter is vorig jaar overleden aan botkanker. Hij was pas 36 jaar. Op zijn sterfbed vroeg hij me of ik zijn werk wilde voortzetten. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen”, vertelt de licht geemotioneerde Postmus. ,,Pieter woonde bij ons thuis, hij is zijn leven lang zwaar gehandicapt geweest. Hij had een open rug. ‘Kan niet’ bestond voor hem niet. Hij was heel sociaal, dacht altijd alleen maar in oplossingen. Samen met een ander partijlid is hij vijf jaar geleden gestart met de pakkettenactie. Mensen die onder het bestaansminimum moeten leven en niet naar de Voedselbank kunnen of fysiek niet in staat zijn er naar toe te gaan komen voor een pakket in aanmerking. Daarnaast zijn er mensen die zich ervoor schamen naar de Voedselbank te gaan, ook die maken kans op een pakket”, aldus Postmus.

Het eerste jaar was de actie van Oldambt Aktief kleinschalig. De jaren daarop groeide de animo gestaag. ,,Vorig jaar hebben we 39 gezinnen kunnen verrassen. In het begin hadden we ook niet zoveel spullen. Mensen vragen om geld over te maken leverde niet zoveel op en ook sponsoring verliep moeizaam. Vervolgens ben ik persoonlijk de middenstand langs gegaan en dat blijkt een schot in de roos. Petje af voor de ondernemers van Oldambt. Supermarkten als SuperCoop en Albert Heijn tonen over een groot hart te beschikken.  Jumbo, ook een hele grote, doet daarentegen niet mee. Jammer. Niettemin kunnen we goede pakketten samenstellen met een rollade, verse groente, suikerbrood, chips, TUC enzovoort. In de Sinterklaaspakketten zit voornamelijk speel- en snoepgoed. Een speciale commissie bekijkt welk gezin voor welk pakket in aanmerking komt. Noem het maar screening. Sommige gezinnen krijgen ook beide pakketten als hun gezinssamenstelling er naar is. Medio november ga ik de middenstand bij langs om te kijken wat ze kunnen doen. De spullen worden vervolgens opgehaald en opgeslagen in mijn woonkamer. De meubels worden opzij geschoven om ruimte te maken. Als de ‘big shoppers’ gevuld zijn worden data gekozen om ze naar de plekken van bestemming te brengen. Je weet niet wat je dan meemaakt. Je ziet een jongetje van zes een gat in de lucht springen als ie een pakje TUC ziet. Je kan zien dat zo’n kind nooit iets krijgt. Ook ouders staan soms huilend bij de deur. Dan breekt je hart, je wordt in je diepste ziel geraakt”, aldus Nico Postmus.

Postmus wil zolang mogelijk doorgaan met deze activiteit. ,,Ik ben nu 65, mijn vrouw ook. Samen kunnen we nog jaren door, dit geeft zoveel energie. Het kost een hoop tijd, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. En we laten als partij Oldambt Aktief bovendien zien dat het niet bij woorden blijft, maar dat we de daad er wel degelijk bij voegen.”

Wie gezinnen kent die Sinterklaas of Kerst niet kunnen vieren, kan namen doorgeven aan Oldambt Aktief via 0597-552542 of oldambtaktief@kpnmail.nl Ook voor informatie kan men hier terecht. Een financiele bijdrage storten kan via NL80SNSB0926404687 ten name van Oldambt Aktief onder vermelding van Kerst- of Sinterklaasactie.