Bibliotheekboetes verdwijnen uit Groningen

PROVINCIE – Vanaf 1 december krijgen bibliotheekleden in de provincie Groningen nooit meer een boete als ze hun geleende boeken, tijdschriften, films of games te laat terugbrengen. Vanaf die dag introduceren Biblionet Groningen  en Groninger Forum het nieuwe, boetevrije abonnement. Groningen is hiermee de eerste provincie in Nederland zonder bibliotheekboetes.

Voorheen waren er verschillende bibliotheekabonnementen met elk hun eigen voorwaarden. Vanaf 1 december zijn er nog maar twee abonnementen. Het gratis abonnement voor kinderen en jongeren tot 18 jaar blijft bestaan. Daarnaast is er één abonnement voor alle volwassenen. Dirk Nijdam, directeur Groninger Forum, zegt daarover: “Het nieuwe abonnement is klantvriendelijker en overzichtelijker, iedereen heeft gelijke toegang tot de volledige dienstverlening van de bibliotheek. We willen ermee bereiken dat lid zijn voor iedereen makkelijker en leuker wordt.”

Het nieuwe abonnement is boetevrij, omdat boetes vaak leiden tot ergernis en discussie in de bibliotheek. Jacqueline Roelofs, manager bibliotheken Biblionet Groningen: “We zijn een gastvrije, klantvriendelijke organisatie en daar passen boetes niet bij. Bovendien wegen de kosten die Biblionet Groningen maakt voor het verwerken van boetes nauwelijks op tegen de inkomsten ervan”. Het afschaffen van de boetes is niet de enige verandering bij de bibliotheken in Groningen. “We zijn vaker en langer open en onze leden mogen de boeken, tijdschriften, films en games langer thuis houden. Ze hebben bovendien gratis toegang tot duizenden e-books”, aldus Roelofs.

Ingangsdatum 1 december

Per 1 december 2016 gaat het nieuwe abonnement in. Vanaf dat moment profiteren alle leden van de voordelen van het nieuwe abonnement. Alle bibliotheekleden zijn in de tweede week van november geïnformeerd over de aanstaande veranderingen.

Eerste reacties

Alle bibliotheekleden in de provincie Groningen hebben begin november bericht gekregen over de wijziging. Hoewel hun huidige abonnement nog doorloopt tot de einddatum ervan, gelden de nieuwe voordelen vanaf 1 december. Roelofs: “We hebben al veel leuke reacties gekregen op het nieuwe abonnement. Mensen vinden het fijn, geen gedoe met boetes meer. Tegelijk zie je ook dat er mensen zijn die zich er zorgen over maken. Komen de boeken nog wel terug, vragen ze dan. Maar van andere bibliotheken in Nederland die al boetevrij werken, weten we dat dit helemaal goedkomt”.