Voorzitter Erik Mulder is trots op VV Nieuweschans

NIEUWESCHANS – Eind zeventiger, begin tachtiger jaren floreerde het voetbal in Nieuweschans. De grensbewoners kwamen toen in de derde klasse uit. Daarna volgde een lange periode vierdeklasse voetbal waarna de Schanskers in het seizoen 1997-1998 degradeerden naar de vijfde klasse. Maar het kon nog erger, twee seizoenen geleden werd uit nood besloten af te dalen naar de reserve klasse. Nieuweschans onwaardig, maar het was niet anders want er kon nog maar een seniorenelftal op de been gebracht worden. Dankzij de inspanning van voorzitter Erik Mulder en zijn companen Harmannus Heidekamp, Jaap v.d. Ark en Michel Topelen is VV Nieuwschans dit seizoen weer in de standaardklasse actief. Hoewel het de club sportief gezien nog niet voor de wind gaat, is preses Mulder er maar wat blij mee.

Club heeft na lastige periode wind weer in de zeilen

,,Op zondagochtend voetballen voor misschien tien toeschouwers levert de penningmeester niks op”, opent Erik Mulder. ,,De financiele positie van de club werd dan ook slechter. Na twee jaar reserve klasse moesten we hoe dan ook weer naar de standaardklasse en dat is gelukt. Er kwamen wat spelers terug met hun roots in Nieuweschans, er kon een viertal jeugdvoetballers aan de selectie worden toegevoegd en een paar jongens uit ons tweede die altijd in het eerste gespeeld hadden zijn ook weer aan de selectie toegevoegd. VV Nieuweschans heeft nu weer aanzien, er komt meer publiek en de omzet in de kantine is veel hoger. We mochten ons overigens gelukkig prijzen met de drie hoofdsponsors Coop, Fontana Bad Nieuweschans en en Tuil Logistics. Hadden zij ons in die moeilijke periode niet bijgestaan, dan was er nu waarschijnlijk geen voetbal meer geweest in Nieuweschans.”

Erik Mulder (50) heeft wit-zwart bloed in zijn aderen. Maar liefst 35 jaar keepte hij in het 2e en 3e elftal van Nieuweschans. Zes jaar geleden moest er een opvolger komen voor voorzitter Niels Kaan. Mulder werd benaderd en toen bleek dat de functie prima was te combineren met zijn werk op een strokartonfabriek in Pekela, hapte hij toe. Het kost hem een hoop tijd, maar dat maakt hem niks uit. ,,Ik zeg wel eens dat je beter voorzitter kan zijn van een grote dan van een kleine vereniging. Bij een grote kan je delegeren, dat lukt bij Nieuweschans niet. Hier moeten we het echt met zijn allen doen, er komt heel veel op je af. Maar ik vind het leuk, ik knoop er nog zeker drie jaar aan vast als voorzitter.”

Dat de resultaten van de hoofdmacht nog niet tot de verbeelding spreken, verontrust Mulder niet. ,,Er is een elftal bij elkaar gezocht, dat moet eerst op elkaar ingespeeld raken. Maar er zit potentie in, het gaat steeds beter. We hebben onze trainer Jan Blaauw, die zelf ook nog meespeelt als de nood aan de man komt, geen doelstelling meegegeven. Hij moet zorgen dat de sfeer goed blijft en dat de jongens er het beste van maken. Dat komt met Blaauw wel goed, hij is een echte clubman. Tien jaar geleden is hij hier ook trainer geweest. Ik kwam hem weer op het spoor toen hij vroeg of hij met zijn Duitse club op ons veld mocht trainen. Van het een kwam het ander. Toen ik hem polste of hij ons wilde helpen met de wederopbouw van de club, stond Blaauw er meteen positief tegenover. Ik heb met hem een contract voor twee seizoenen afgesloten. Dit jaar mag je niks verwachten, het tweede seizoen moet de vooruitgang zich ook vertalen naar betere prestaties en meer punten.”

De jeugd van VV Nieuweschans kent dit seizoen voor het eerst een samenwerkingsverband met VV Drieborg. Erik Mulder: ,,Vorige seizoen speelde de jeugd onder de naam SJO Reiderland waarin Nieuweschans samenwerkte met THOS en Drieborg. De THOS-jeugd is nu samengegaan met de jeugd van BNC onder de naam BTC en wij hebben met Drieborg Kroonpolder opgericht. Dit jeugdsamenwerkingsverband brengt 3 F, 1 E- en 1 D-pupillenteam en een C-juniorenelftal op de been. Het loopt voortreffelijk.”

Mulder wil Nieuweschans geen krimpgebied meer noemen. Naar zijn zeggen komt er steeds meer jeugd. Van de 110 leden is 70 procent jeugdlid. ,,Een fusie is het laatste wat een club wil, door steeds meer aanwas komt die er misschien nooit”, hoopt Erik Mulder die het bij de gemeente heeft klaargespeeld dat het hoofdveld van de Schanskers eindelijk eens wordt aangepakt. ,,In de natte periode kan er bij ons bijna niet gevoetbald worden. De gemeente heeft toegezegd in april, mei van het volgend jaar het hoofdveld volledig te renoveren. Er komt een nieuwe toplaag en ook de drainage wordt vervangen. Zo langzamerhand krijgen we de boel weer mooi op de rit. Ook als er wat gebeuren moet doen we nooit tevergeefs een beroep op vrijwilligers. Als er gesnoeid moet worden seinen we de leiders in en die zorgen ervoor dat er spelers aanwezig zijn om te helpen. En de kantine wordt op vrijwillige basis gerund door de familie Topelen. Ik ben echt trots op deze club en helemaal dat we het toch weer met zijn allen geflikt hebben om met twee elftallen in de competitie te spelen.”