FC Groningen door bekerwinst en Europees voetbal naar recordomzet

groningen huldiging fc stadspark 8

GRONINGEN – FC Groningen heeft financieel gezien een topseizoen achter de rug. De Trots van het Noorden sloot het seizoen 2015/2016 af met een winst van 3,5 miljoen euro.

Hierdoor is het eigen vermogen van de Noorderlingen gestegen naar 6,4 miljoen euro. De omzet van FC Groningen over het afgelopen seizoen steeg naar een recordhoogte van 22,1 miljoen euro. Ten opzichte met het seizoen daarvoor is de omzet met een kleine 24 procent toegenomen. FC Groningen ontving circa 5 miljoen euro voor deelname aan de UEFA Europa League, dat een groot aandeel had aan de recordomzet.

Hans Nijland over de jaarcijfers: “Het is goed te constateren dat we voor het vierde opeenvolgende jaar ons financiële resultaat hebben weten te verbeteren. We mogen daarbij echter niet uit het oog verliezen dat deze gezonde cijfers voor een belangrijk deel ook te danken zijn aan de gevolgen van de bekerwinst in mei 2015. De spin-off daarvan, zoals rechtstreeks kwalificering voor de Europa League, heeft mede geleid tot deze mooie omzetcijfers”.

Omdat er incidentele extra inkomsten wegvallen tijdens het seizoen 2016/2017 blijft FC Groningen structurele maatregelen nemen om een gezonde club te blijven. Als het gaat om de financiële huishouding wil de club steeds minder afhankelijk worden van uitgaande transfers.

Bezetting

Het Noordlease Stadion, vorig seizoen Euroborg, was gedurende het seizoen 2015/2016 één van de stadions met de hoogste bezettingsgraad van de Eredivisie. De gemiddelde bezetting van de thuishaven van FC Groningen nam in het seizoen 2015/2016 toe ten opzichte van het seizoen daarvoor. Waar het gemiddelde van de Eredivisie ligt op 87 procent, was de bezettingsgraad in het Noordlease Stadion 94 procent. Bij thuiswedstrijden waren gemiddeld 20.874 toeschouwers aanwezig, waarvan ruim 14.000 seizoenkaarthouders.