FC Groningen onderuit in Amsterdam: Bacuna mazzelt

AMSTERDAM – FC Groningen trof zondagmiddag een lastige horde op weg naar het linkerrijtje. Na twee opeenvolgende overwinningen tegen ADO en PEC Zwolle bleek Ajax van een hele andere orde. De Amsterdammers hadden de drie punten eveneens hard nodig in de jacht op koploper Feyenoord. Het werd 2-0 in de Amsterdam Arena door doelpunten van Davinson Sanchez en Hakim Ziyech.

Trainer Faber gaf voor de wedstrijd aan vanuit een gesloten defensie te willen spelen. Die missie was na negen minuten al mislukt. Doelman Sergio Padt wist de uithaal van Schöne nog knap over te tikken, maar had bij de daaropvolgende corner geen antwoord op de kopbal van de vrijstaande Davinson Sanchez. Ondanks de vroege 1-0 voetbalden de noordelingen dapper mee met de thuisclub. Daarbij had FC Groningen geluk dat arbiter Gözübüyük een onbesuisde tackle van Juninho Bacuna achter op het kuitbeen van Ziyech beoordeelde als geel, daar waar menig arbiter rood had getrokken.

Na rust keerde Bacuna dan ook niet terug op het veld. De middenvelder had tegen PSV al bewezen niet over al te veel discipline te beschikken, waardoor Faber zich genoodzaakt zag de jongeling aan de kant te houden. Tom Hiariej was zijn vervanger. Vijf minuten na rust stonden de bordjes bijna in evenwicht toen Yoëll van Nieff een vrije trap vanaf twintig meter onder in hoek krulde. Doelman André Onana kon nog net zijn hand tegen de bal krijgen, waardoor die via de paal aan de verkeerde kant van de achterlijn belandde.

Twintig minuten voor tijd viel er wel een doelpunt te noteren, wederom voor de Amsterdammers. Invaller El Ghazi ging neer in het Groninger strafschopgebied. Arbiter Gözübüyük beloonde het theaterstukje met een strafschop. Ziyech faalde niet vanaf elf meter en verdubbelde de score. Even later kon FC Groningen wat terug doen via Albert Rusnák, de Slowaak wist zich echter geen raad met de kans voor open doel. Eén minuut na de misser van Rusnák lag de bal wederom op de Groninger stip nadat Etiënne Reijnen probeerde het shirt van Nick Viergever te bemachtigen voor het einde van de wedstrijd. Opnieuw mocht Ziyech aanleggen vanaf elf meter, maar vond dit keer Padt op zijn weg.

Vrijdag 9 december speelt FC Groningen in eigen huis tegen Roda JC. De ploeg uit Kerkrade wist zaterdag regerend landskampioen PSV knap op 0-0 te houden en heeft inmiddels tien gelijke spelen weten te behalen dit seizoen.