Interview met Fokko Kramer, artiestenmanager, presentator, journalist en entertainer

GRONINGEN – Stadjer Fokko Kramer zit dit jaar 65 jaar in de muziekbusiness, is de levende vertolking van Henk van der Meijden en Hennie Huisman tegelijk. Hij begeleidt Groninger artiesten, publiceert erover en kletst de ene na de andere showbizzavond moeiteloos aan elkaar. Heeft 2.240 vrienden op Facebook en een eigen YouTube-kanaal. Hoe oud hij is, weet niemand. “Ik ben geboren tussen twee wereldoorlogen, verjaardagen vier ik niet.” Groot Groningen ging bij hem op bezoek. Thuis, in Selwerd. In zijn eigen ‘Hall of Fame’ vertelt Fokko over zijn leven als artiestenmanager, presentator, journalist en entertainer. “Niet om te snakken hoor. Maar in de Loeks-periode was ik mátéloos populair. Overal vroegen ze me voor. Nog steeds trouwens.”

De muren van de smalle gang in zijn portiekflat in Selwerd zijn behangen met foto’s uit een periode van tientallenjaren. Op de eerste, die rechts van de deur hangt, staat Fokko als vijfjarig joch met een accordeon op schoot. Verjaardagscadeautje. Hét begin van zijn liefde voor muziek. Iedere foto heeft een verhaal. In amper een uur razen we door het leven van Fokko Kramer. Wereldkampioen snert eten, WK oliebollen eten, WK 60 uur klaverjassen, WK haring eten, WK eieren eten, de Miss Dallas-verkiezing, André Hazes-verkiezing en de Miss Roden (nu Miss Noord) verkiezing. Stuk voor stuk evenementen uit de koker van Fokko Kramer. Als Fokko merkt dat iets populair is, komt er een verkiezing. Of een WK. “Vinden mensen leuk. Op een gegeven moment keek iedereen naar Dallas. Die sterren waren hot. Toen bedacht ik: als ik nou eens een wedstrijd organiseer met look a likes van de spelers. Dat deed ik ook met André Hazes. Een doorslaand succes.”

Zijn succes dankt Fokko vooral aan zijn Looks-periode, de tijd dat hij als ‘showbizzjournalist’ stukjes publiceerde in het huis-aan-huisblad van Groningen. “Aanvankelijk was dat de Nieuwewegwijzer, de buurtkrant van de Nieuweweg. Uitgegeven door Henk Hendriks en Henk Hovingh (nu uitgever van onder andere Groot Groningen, red.). “Ik organiseerde het Wereldrecord 60 uur Klaverjassen. ‘Tik er maar een berichtje van’, zei Henk. Dat werden er snel meer. Mensen lagen op hun knieën voor de brievenbus op de Loeks te wachten. Net de Story. Hysterisch was het. Overal zat ik in: de sjoelclub, de damclub, de voetbalvereniging. Ik ben er voor iedereen hè? De showbizzjournalist noemden ze me. Ik begeleide Groninger artiesten. Hielp ze overal mee. Talkshows deed ik ook. Net als talentenjachten. Ik moest een keer invallen als jurylid voor Jan Tuin, van Regio Omroep Noord (RONO, nu RTV Noord, die Fokko overigens heeft genomineerd voor ‘Groninger van het Jaar 2016’ voor al zijn inspanning voor de Noordelijke artiesten, red.), hij was verhinderd. Van het een kwam het ander. Werd steeds vaker gevraagd. De tijd van de Black Pearls. Geweldig. Mijn god, wat waren die populair zeg. Een band van de Taurans uit Roden. En weet je wat me nu zo ontroert? Dat Zoë Tauran het zo goed doet als zangeres. Heb nog met haar vader en opa gewerkt. Net als Ronny Lutam. Als negenjarig jochie heb ik hem in mijn armen gehad. Hij won Engelse talentenjacht . Vijf hits heeft –ie gehad. Heb alle vijf z’n singles.” Alle producties die Fokko maakte staan op zijn eigen YouTube-kanaal. Zijn optredens, presentaties en interviews deelt –ie op Facebook. Want hoewel op leeftijd, social media is vaste prik in het leven van Fokko Kramer. “Toen Facebook opkwam kon ik twee dingen doen: of meegaan of stoppen. Maar als ik niet meedoe sluit ik mezelf buiten, bedacht ik. Ik heb mijn postduif ingeleverd en kreeg er e-mail voor terug. Nee, ik had er helemaal geen verstand van. Met mijn nieuwe mobieltje ben ik naar het Noorderstation gegaan, aan kinderen gevraagd of ze me wilden helpen. Zo ineens kreeg ik een envelopje in beeld. Wat is dat, vroeg ik. Een sms’je. Zo werd ik er uiteindelijk vanzelf handig in. Mijn posts doen het goed. Ik heb er veel likes op.”

‘Zolang melk bij de weg te koop is moet je geen koe op stal halen’

Fokko op de kiek met de drummer van de Cats, de look-a-like van Dame Edna, Johnny Hoes “de keizer van het Nederlandse lied”, Fokko met de knappe Duitse zangeres Helene Fischer, Ede Staal, Mooi Wark en Rooie Rinus en Pé Daalemmer, het Groningse duo dat zelfs een lied over hem schreef. Een hoogtepunt in zijn carrière, noemt hij het. “Ja, dat was heel bijzonder. Op een nummer van de Rolling Stones. Een enorme eer.” En die keer dat hij met Jaques d’Ancona als duo Snip en Snap in de Palace stond, ook zo’n hoogtepunt. Als 2 dames inclusief kokerrok en hakken op een feestje van een caféhoudster. Dan op z’n plat Grunnings: “Ik heb ’n prachtig leef’m. Ben d’r wies met.” Ingelijste krantenknipsels ‘Ode aan fenomeen Fokko Kramer’, ‘Fokko gaat voor hitlijsten’, een foto van Fokko op een fluweelrode barokstoel, benen over elkaar, sigaretje in de hand, theatraal met het hoofd in de nek. “Gemaakt in Martiniplaza. Wat vind je? Moet die op m’n kist?”

Fokko deelde zijn leven niet met een vaste partner. Bewust niet. “Heb wel vriendjes gehad hoor. Maar geen lange relaties. je niet trouw kunt zijn aan jezelf kun je dat ook niet aan een ander.” Schaterlachend: “Ach, en zolang melk bij de weg te koop is moet je geen koe op stal halen.” Dan serieus: “Ik geloof niet in monogamie. Iedereen is een individu. Je kunt elkaar niet claimen. En als ik al een lange relatie zou hebben, dan wel ieder een eigen huis. Een Latrelatie, dat zou nog wel werken. Dan heb je minder irritatie.”

In de Hall of Fame is nog plek voor meer foto’s. Dat moet ook wel, want Fokko is niet van plan te stoppen. Nee zeg. Geen geraniums voor Fokko Kramer. Dank je de koekoek. “Daar krijg ik de kans niet eens voor. Elke week presenteer ik nog het shownieuws op een aantal radiozenders, doe hier en daar nog wel eens een presentatie.” Nou ja, en Fokko heeft ook nog één missie: “De bloemenkoningin moet terug op de Grote Markt. Niet alleen voor de mooi, ze moet wel een functie hebben. Reclame maken in Duitsland, Oldenburg. Groningen promoten, samen met haar hofdames.”