CDA Stadskanaal: ‘Handen af van Refaja’

STADSKANAAL – ‘Refaja moet Refaja blijven. Handen af van Refaja’. Met deze woorden springt CDA Stadskanaal openlijk in de bres voor het Knoalster Refajaziekenhuis. De christendemocraten reageren hiermee op mediaberichten als zou het Refaja een dagziekenhuis worden en de afdeling verloskunde verkassen naar het Emmer zusterziekenhuis binnen Zorggroep Treant. “Dat is irreëel, zowel voor onze inwoners als voor onze werkgelegenheid”, zegt CDA-fractievoorzitter Gert Jan Boels stellig.

Boels kondigt aan de genoemde afslanking van het Refajaziekenhuis snel op de politieke agenda te zetten. “Wij bepalen niet het beleid van medische zorgverleners, dat weten we”, licht Boels toe. “Maar waar wij als lokale politiek wel een grote verantwoordelijkheid in hebben, is het lokale medische voorzieningenniveau. En voor de werkgelegenheid in de gemeente. Door gelijk op de trom te slaan, willen wij zo veel mogelijk mensen wakker schudden: dit kan en mag niet gebeuren.”

Werkgelegenheid

“Het Refajaziekenhuis biedt als een van de grootste werkgevers zeer kostbare werkgelegenheid, vele mooie en specialistische banen”, zegt Boels over de verwachte gevolgen van de plannen voor de werkgelegenheid. “Die werkgelegenheid koesteren wij, daarvoor knokken wij te vuur en te zwaard. Werkgelegenheid is een issue in onze regio. Wij hebben juist meer banen nodig in plaats van minder.”

Inwoners

Ook voor de bevolking van de gemeente Stadskanaal zien de christendemocraten het echt niet zitten dat zij voor de afdeling verloskunde helemaal naar Emmen moeten. “Dat is in geen enkel belang van onze inwoners”, zegt Boels.

Samenvoeging

Al bij de samenvoeging van de ziekenhuizen van Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen tot Zorggroep Treant in 2015 riep CDA Stadskanaal het college van burgemeester en wethouders uitdrukkelijk op om zeer alert te blijven op de gang van zaken. De fractie bood het B & W destijds symbolisch een bok aan met het verzoek om als een bok op de haverkist te blijven zitten bij ontwikkelingen binnen Refaja en Zorggroep Treant. Boels: “Nu is het tijd om zeer alert te zijn. Behoud van deze voorziening voor onze inwoners, dat is nu het enige dat telt.”