Inwonersaantal Nederland groeit, maar daalt in noordoost Groningen

GRONINGEN – Het inwonersaantal van Nederland is gegroeid. In 2016 hebben we er 111.000 inwoners bijgekregen. Daarvan zijn er 321 in Groningen gaan wonen. Drenthe groeide het hardst: zij kregen er 3.124 nieuwe Drentenaren bij. Dat is de snelste groei in 15 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor statistiek. In bijna de helft van de 35 gemeenten is het inwonersaantal gedaald. Die daling is het sterkst in Noordoost Groningen. In Vlagtwedde daalde het aantal met 2,65 procent, in Stadskanaal met 1,09 procent en de aardbevingsgemeente Loppersum met 1,42 procent. Daar verhuisden 579 mensen naar andere gemeenten terwijl er 441 naar Loppersum toe kwamen. Vlagtwedde en Stadskanaal lijken vooral last te hebben van vergrijzing. De gemeenten Haren (2,56 procent) en Tynaarlo (1,30 procent) groeien. De belangrijkste oorzaken van de snelle bevolkingsgroei zijn landelijk gezien de toegenomen immigratie en afgenomen emigratie. Ook het geboorteoverschot speelt een rol: het aantal geboorten lag landelijk ongeveer 24.000 hoger dan het aantal sterfgevallen. In de stad Groningen is sprake van een geboorteoverschot: daar waren 613 geboortes meer dan het aantal overlijdens.