Team Mission Possible 5e in de ScanCoveryTrial 2017

UITHUIZEN – Het team van Mission Possible heeft de 5e plaats behaald in de ScanCoveryTrial 2017. Dat is een autotocht die in 9 dagen tijd kris kras door Scandinavië gaat. Vooraf is niet bekend hoe de route verloopt. Elk team krijgt per etappe een GPS-coördinaat en moet zelf aan de hand van verschillende navigatiesystemen de ideale route en tijd berekenen. Tussendoor worden navigatie-proeven gedaan waarbij letters die langs de route op bordjes zijn geplaatst in de juiste volgorde moeten worden genoteerd. Ditmaal was de eindbestemming de Lofoten, een eilandengroep, boven de poolcirkel ten westen van Noorwegen.

In totaal deden 110 teams mee verdeeld over een tourklasse met 68 teams en een expertklasse met 42 teams. Het verschil tussen beide klasses zit in de snellere tijden die moeten worden gereden voor de expertklasse en deelname aan navigatieproeven waarmee punten kunnen worden verdient voor het eindklassement.

Het Mission Possible team deed mee in de expertklasse en werd gevormd door Martin Boeije uit Waalwijk en Bert Dokter uit Uithuizen. Door de weersomstandigheden, de gladde wegen en de vele kilometers die in kore tijd moeten worden afgelegd was de tocht een enorme uitdaging.

“Af en toe was het afzien. Op de eerste dag hebben we vanaf de start 31 uur in de auto gezeten. Niet alleen hebben we toen zo’n 1.500 km gereden maar ook veel navigatieproeven gereden.  Dat heeft ons veel tijd gekost. Verder naar het noorden waren op sommige plekken de wegen erg glad en was er weinig zicht door sneeuwjacht. Hier en daar zijn teams van de weg geraakt. Ook wij zijn op een rotonde weg gegleden. Maar gelukkig zonder schade. De eerste twee dagen stonden we bovenaan in het klassement en daarmee hebben we een dagprijs gewonnen. Maar op de voorlaatste dag kwamen we op een bosweggetje vast te zitten in de sneeuw. Daar hebben we zoveel tijd verloren dat een plek bij de eerste vier niet meer mogelijk was. We hebben op die dag ternauwernood de boot van Turku naar Stockholm kunnen halen. We hadden geen minuut later moeten aankomen. Nu zijn we als vijfde geëindigd”  aldus Bert Dokter.

Hij is initiatiefnemer van Mission Possible Nederland, een organisatie die zich richt op hulpverlening aan kinderen uit probleemgezinnen, tienermoeders en alcohol- en drugsverslaafden in o.a. Rusland Oekraïne en Bulgarije. De deelname aan de tocht had tot doel het werk van Mission Possible onder de aandacht te brengen en geld op te halen voor het Babybox project van Mission Possible. In het Babybox project worden dozen met benodigdheden voor baby’s en hun jonge moeders uitgedeeld in Bulgaarse Roma dorpen en in Rusland. In Bulgarije gaat het vooral om Roma-vrouwen die vaak al op erg jonge leeftijd voor de eerste keer moeder zijn geworden. In Rusland zijn het vooral jonge moeders die zijn opgegroeid in een weeshuis of in een gebroken gezin en nauwelijks voorlichting hebben gehad.

Bert is blij met het resultaat. “De uitdaging zit er op en we hebben er enorm van genoten! We hebben Mission Possible behoorlijk op de kaart kunnen zetten en met onze BabyBox actie hebben we € 12.000 opgehaald waar we 240 Babybox dozen voor kunnen uitdelen. Volgend jaar is er een ScanCoveryTrial 2018….”