Freek wil 5000 man op de Grote Markt voor aandacht aardbevingstoestanden

GRONINGEN – De ludieke actie van cabaretier Freek de Jong krijgt nog een vervolg. Vier dagen lang toerde hij door de provincie om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek. Hij zong het lied ‘’t Het is nog nooit zo donker west’ van de Groninger streektaalzanger Ede Staal. Bij wijze van protest. Nu wil hij op dinsdag 7 februari duizenden mensen naar de Groningse binnenstad proberen te trekken om te protesteren tegen de gaswinning.

De bedoeling van Freek de Jonge is om een strijdlied op te nemen met zoveel mogelijk Groninger artiesten in een mobiele studio midden op de Grote Markt.  Onder anderen Wia Buze, Erwin de Vries, Alex Vissering, Frank den Hollander en Arnold Veeman hebben hun komst al toegezegd.

Om half acht ’s avonds begint een fakkeltocht op de Vismarkt, op initiatief van de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie. De Jonge, zelf geboren in Westernieland, vindt dat de problematiek ook in de stad zelf verteld moet worden. “Groningers moeten samenwerken om een vuist te maken richting de rest van Nederland. Dat lukt alleen als er straks vijfduizend mensen op de markt staan.’’

Het lied van Ede Staal dat de cabaretier bewerkte:

’t Het is nog nooit zo donker west

we stookten jarenlang op aardgas

het ging ons goed het kon niet op

’t ging op de pof voor wat ’t waard was

hier nog vier pils wie is de Bob

toen Grunnings grond begon te beven

bleken de huizen niet bestand

Nam weigerde toen toe te geven

Kamp riep met Shell niets aan de hand

’t het nog nooit nog nooit zo donker west

of het wordt altied wel weer licht (2x)

Toen Grunning’n bijna van de kaart was

zat er echt niets anders op

dan te stoppen met het aardgas

maar krijg dat Kamp maar uit de kop

het barst van de alternatieven

toe Nederland sluit aan loyaal

biedt Groningen weer perspectieven

schokvrij en energieneutraal

’t het nog nooit nog nooit zo donker west

of het wordt altied wel weer licht (2x)