UMCG stelt hartoperaties uit als gevolg van darmbacterie

051107-via een zijdeur van het UMCG aan de kant van de Oostersingel worden diverse mensen door ambulances met toeters en bellen uit Hoogeveen binnengebracht. Op blote voeten en ontdaan van hun kleding en persoonlijke bezittingen lopen ze door de regen naar de ingang geflankeerd door bewakings- en ambulancepersoneel

GRONINGEN – Het UMCG heeft 10 hartoperaties uitgesteld of verplaatst. Dat komt omdat er nu al 22 patiënten besmet zijn met de resistente darmbacterie VRE. De besmette patiënten worden gescheiden gehouden van andere patiënten. Voor het verplegend personeel gelden extra desinfecterende maatregelen.

Vorige week ontdekte het UMCG dat er patiënten besmet waren met de normaal gesproken ongevaarlijke darmbacterie, de vancomycine-resistente enterokok (VRE). Het probleem is dat de bacterie ongevoelig is geworden voor normale antibiotica. Het afweersysteem van gezonde mensen werkt die bacterie zelf wel uit het lichaam, bij ernstig zieke mensen is dat niet het geval. Om verdere verspreiding van de darmbacterie te voorkomen, worden patiënten en medewerkers onderzocht. Vorige week bleken er 16 mensen besmet, dat aantal is nu gestegen naar 22.  Dat aantal kan misschien nog iets groeien, maar een explosie verwacht het UMCG niet. Door de besmetting is een deel van het thoraxcentrum van het UMGC als besmet verklaard. Als gevolg daarvan kunnen minder hartpatiënten worden opgenomen. Daarom zijn –uit voorzorg- een tiental operaties uitgesteld of verplaatst naar andere ziekenhuizen.