Op stap in Stad

GRONINGEN – Wilfred Genee is mooi op tijd op die maandagmiddag in de Herestraat in Stad. Als bedenker van het item Herestraat Helemaal is de presentator van het populaire RTL-programma Voetbal Inside gevraagd om gast te zijn in aflevering 500 van de wandeling voor OOG tv door de drukste winkelstraat van Groningen. Volmondig zegt Genee het een eer te vinden om naast mij te mogen lopen in de jubileumeditie van het programma dat hij in 1993 nota bene zelf heeft bedacht.

In de beginjaren 90 maakt Wilfred Genee samen met Mari Carmen Oudendijk, de helaas veel te vroeg overleden Hilbrand Hartlief, Wilt Dijkstra, Hans Sprakel en mijn persoon het sportprogramma voor OOG tv. Regisseur was toentertijd Meinoud Sportel. Radio Noord deed  nog niet aan televisie, hun eerste tv uitzending was op 3 april 1995. Tijdens een vergadering van OOG sport komt Wilfred Genee met het illustere idee om met iemand uit de sportwereld door de Herestraat te lopen. Volgens Genee is zo iemand dan meer ontspannen en komt zodoende  eerder tot uitspraken die de interviewer zo graag wil horen. En jij moet dat gaan doen Piet! Net iets voor jou. Lekker door blijven zeuren tot die nijpende kwestie  voor elk en een duidelijk is. Het hete hangijzer moet aan het einde van de rit dus boven water zijn. Nu eerst maar eens even terug naar maandag 9 januari 2017, de dag waarop Herestraat Helemaal 500 zal worden opgenomen. Verzamelen voor de HEMA had ik via allerlei media laten weten. Iedereen is welkom! Mensen die ooit gast zijn geweest in de voorgaande 499 edities en stadjers die het programma altijd een warm hart hebben toe gedragen. Wanneer ik aan kom fietsen met Mari Carmen Oudendijk, die in aflevering 501 mijn gesprekspartner zal zijn, op de bagagedrager, zien wij een bijzonder gezelschap voor het warenhuis staan. Zoals daar zijn vriend en collega Jacques d’Ancona, OOG-directeur Evert Janse, in gezelschap van zijn adjunct Annelies van Santen, Karin Woudstra, vriendin en ex -geliefde van Wilfred, DiepTriest zanger en vriend Theo Driessen, met wie ik jarenlang het succesvolle programma Van Dijken & Driessen maakte, waarin Theo zong en ik praatte, voormalig bobsleeër Arend Glas, dichteres en kunstenaar Titia Lodewegen, collega Menno Hoexum, die sinds deze maand met pensioen is, Chris Garrit, die na 4 jaar nachtburgemeester van deze stad te zijn geweest weer volop tijd heeft voor andere dingen, letselschadeadvocaat Liesbeth Poortman en tot slot godzijdank ook een weliswaar kleine schare fans van Herestraat Helemaal. Van Chris Garrit krijg ik zelfs voor aanvang een bosje Hollandse tulpen. De bedoeling van mijn oproep is niet voor allemaal direct duidelijk. Achter Wilfred en mij aanlopen tot aan het einde tussen Bakker Bart en het Newscafé luidt de boodschap. Na wat aanwijzingen mijnerzijds lukt het om de mensen op de juiste plaats te krijgen. Dan is het grote moment eindelijk daar. Voor de 500ste keer in mijn bestaan roep ik in de camera van Henk  ‘Herestraat Helemaal, deze keer met….. ‘ en daar gaan we. Deze keer zoals gezegd dus met bedenker Wilfred Genee. Wie voor mij in deze ellenlange reeks Herestraten maken van eminent belang is geweest is cameraman Henk Cuperus. Henk is van hetzelfde bouwjaar als ik en hij heeft van de 500 er zeker 400 gefilmd. Hij is ook de Henk waar ik tijdens de wandeling van zo’n 250 meter zo nu en dan mee in gesprek ga. Hoor je dat Henk, begrijp jij het nog? Versta jij eigenlijk wel Gronings Henk? Ok, dan is het goed. Het is al die jaren steeds meer een running gag geworden. Henk Cuperus, staande in de voortgeduwde bakfiets, die naar mij luistert en mij soms zelfs antwoord geeft. Henk is de man van beeld en geluid en voelt net als de bakfiets als een onmisbare schakel. Zoals ook daar is de zogeheten duwer van de gesponsorde bakfiets. Hij is net zo belangrijk, omdat de duwer en niemand anders het tempo van het lopen bepaalt. Terug naar de nijpende kwestie en het hete hangijzer. Komt die nou echt vaak boven water? Heeft de gast nou echt gezegd wat Wilfred zo graag wil? Nu, ik moet bekennen dat dit maar heel zelden lukt. Bijna altijd gaat het in de gesprekken over heel andere dingen dan de nijpende kwestie die speelt. Gebabbel is het vooral, en laat dat nou juist de kracht van Herestraat Helemaal zijn. Dit samen met de herkenning van mensen die ook even in beeld zijn, sommigen lopen er echt voor mee, en de aanblik van de winkels maakt het item tot wat het is geworden. Toen ik 250 afleveringen had gemaakt vond ik het eigenlijk wel voldoende. Het was genoeg geweest. Klaar. Een jaar of acht heeft het in de kast gelegen. Vaak vroeg ik me af of het toen wel verstandig was om ermee te stoppen, temeer omdat er op straat steeds aan me werd gevraagd waarom ik het Rondje om de Herestraat of de Herestraat Totaal niet weer ging opstarten. Dat is geweest antwoordde ik dan stoer, maar helemaal vrede had ik er niet mee. Toen Evert Janse, directeur van OOG, me dan ook benaderde hoe het voelde om weer met Herestraat Helemaal te beginnen, hoefde ik niet eens na te denken. Toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel beet het spits af en editie 251 was een feit. De 500ste is nu gedraaid en om vragen over stoppen en doorgaan te vermijden heeft Wilfred bij de vaste keuzevraag aan het einde van de Herestraat geroepen dat ik zeker moet doorgaan en om alle twijfels helemaal de kop in te drukken heb ik gelijk maar nummer 501 opgenomen met Mari Carmen Oudendijk, beiden in onze favoriete jeans, de Levi’s 501. De schrijfster Rosita Steenbeek wordt dan 502 en daarna gaan we gestaag verder totdat  mij geluiden bereiken dat het misschien nu echt wel tijd is om ermee te kappen.  Voorlopig is hier dus nog geen sprake van. Herestraat Helemaal, het meest simpele maar hierdoor juist nog altijd met afstand best bedachte en leukste item uit de geschiedenis van de lokale en regionale televisie, wandelt nog even verder. Op naar hopelijk 600, dan heb ik bij de allerlaatste in al die jaren toch maar mooi 150 kilometer afgelegd.

Piet van Dijken