“Geen misstanden bij reïntegratieproject bij Post NL”

HOOGEZAND – “Bij het reïntegratieproject bij Post NL wordt zorgvuldig gewerkt aan het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt voor mensen die het opstapje via het project echt nodig hebben.”  Dat concludeert wethouder Peter Verschuren van Hoogezand-Sappemeer na een onderzoek dat hij liet verrichten na klachten van de FNV.  “Niemand wordt gedwongen daar aan de slag te gaan.”

Langdurig werkzoekenden kunnen bij het sorteercentrum van Post NL in Kolham werkervaring opdoen in een baan van 18 uur per week waarbij ze de eerste drie maanden hun uitkering behouden en daarna negen maanden een arbeidscontract krijgen. Tijdens het jaar bij Post NL worden ze intensief begeleid en krijgen ze een ruim aanbod van scholingsmogelijkheden waarvan veelvuldig gebruik gemaakt wordt. Ongeveer de helft van de deelnemers vindt binnen het jaar dat ze bij Post NL werken een andere baan. Verschuren: “Dat resultaat hadden we zonder het project nooit bereikt. Het maakt veel uit of je solliciteert vanuit de bijstand of vanuit een baan.”

De FNV trok in december vorig jaar aan de bel, waarbij ze project als ‘moderne slavernij’ bestempelde. Verschuren noemt dat “grote onzin. Het project verdient een beter beeld dan dat de  FNV er van schetst. We investeren in de toekomst van de mensen en het onderzoek dat ik na de klachten van de FNV heb uitgevoerd bevestigt dat de werkcoaches heel zorgvuldig te werk gaan en maatwerk leveren waarbij ze terdege rekening houden met de mogelijkheden en wensen van de werkzoekenden. In de drieënhalf jaar dat het project draait hebben we nooit iemand een strafkorting op de uitkering gegeven omdat hij niet bij Post NL aan de slag wil. En na alle commotie hebben we nu in het beleid vastgelegd dat we daarvoor ook nooit een korting gaan geven. We zitten helemaal niet te wachten op mensen die met tegenzin aan de slag gaan.”