Jongeren verkassen na diploma RUG of Hanze naar Randstad

Het Academiegebouw aan de Broerstraat in Groningen. Het pand werd in 1907-'09 gebouwd naar een ontwerp van J.A.W. Vrijman (1865-1954) en is een rijksmonument (rm 485446).

GRONINGEN – Een beetje jammer is het wel: veel jongeren uit Groningen verkassen na het halen van hun diploma aan de Hanzehogeschool of RUG  naar de randstad voor een job. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Uit die cijfers blijkt ook dat de stad in trek is bij jongeren uit de drie noordelijke provincies om er te gaan studeren.

In de afgelopen vier jaar steeg het inwonerstal van Groningen met 600 door binnenlandse verhuizingen. Volgens het CBS krijgt de stad er jaarlijks duizenden jongeren van 18 tot 21 jaar bij uit andere gemeenten. Die gaan dan vaak op kamers wonen om te studeren. Een groot deel van die jongeren verlaat echter als ze ouder zijn dan 23 weer de stad. Veel van hen trekken vervolgens naar de Randstad om een baan te zoeken. Zo verhuisden er de afgelopen vier jaar ruim 2 500 mensen meer van Groningen naar Amsterdam dan andersom. Veel bedrijven in Groningen, bijvoorbeeld in de IT-branche, zijn echter op zoek naar jonge en net afgestudeerde werknemers. Samen met de gemeente en andere instanties proberen die de zogeheten ‘braindrain’ tegen te gaan. Volgens het CBS komen er weinig nieuwe inwoners van veertig jaar en ouder naar Groningen. Stadjers in die leeftijdsklasse blijven Groningen echter ook meer trouw.