Kinderen uit omgeving Tsjernobyl kwamen zeven weken lang op krachten in Zuidoost-Groningen

ZUIDOOST-GRONINGEN – Voor de negende keer sinds 1997 verbleef er onlangs een groep kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl in Zuidoost-Groningen. Op initiatief van stichting Tsjernobylkinderen Mussel-Onstwedde kwamen er 27 kinderen uit het Zuidoosten van Wit-Rusland voor een periode van zeven weken naar Nederland om aan te sterken.

Mensen in een straal van vele tientallen kilometers rond de locatie van de kernramp in 1986 ondervinden nog dagelijks de gevolgen van de radioactieve straling. Kinderen zijn er vaak verkouden en velen hebben last van long- en buikklachten en bloedarmoede. “In een periode van zeven weken ververst het bloed van een mens volledig”, vertelt Henk van der Heide namens de stichting. “Daarom verblijven ze hier zo’n periode. Het aansterken in Nederland heeft vele jaren positieve invloed op hun gezondheid.”

Gastgezinnen

De 27 kinderen, twee onderwijzeressen en tolk verbleven van 12 november tot en met 2 januari bij gastgezinnen in Mussel, Vledderveen, Onstwedde, Alteveer en Stadskanaal. De waardering voor de gastgezinnen is groot. Van der Heide: “Je bent toch zeven weken verantwoordelijk voor andermans kind. En daar komt ook nog eens de taalbarrière bij. Wat die gastgezinnen doen, is fantastisch.” Deze kinderen waren hier overigens nog nooit geweest, er komen elke keer andere kinderen naar Nederland. “Wat je wel ziet is dat gastgezinnen ‘hun’ kind op eigen kosten later weer naar Nederland halen. Dat is natuurlijk heel mooi, maar daar staan wij als stichting buiten”, licht hij toe.

Armoede

Van der Heide maakte in januari de twee keer 26 uur durende busreis om de kinderen weer naar huis te brengen. En om een groep van 25 kinderen op te halen die momenteel bij een zusterstichting in Elst te gast zijn. Met nog drie mensen van de stichting verbleef hij enkele dagen in de omgeving van Stohlin, op zo’n veertig kilometer van Tsjernobyl. De vier bezochten daar verschillende gezinnen waaruit de kinderen afkomstig zijn om de leefomstandigheden te ervaren. “Bij één gezin bevond de wc zich een meter of zestig achter het huis, in een houten huisje waarvan de deur niet eens sloot. Ook was er geen tuinpad, je liep er gewoon over de bevroren grond”, vertelt hij. “De levensstandaard ligt daar nog aanzienlijk lager dan bij ons. De meeste wegen in de dorpen zijn zandpaden. Maar hoe weinig die mensen ook hebben, als je er te gast bent, staat er altijd een rijk gedekte tafel klaar.”

Activiteiten

In Nederland gingen de kinderen verplicht naar school, net als thuis. Daarnaast waren er verschillende bijzondere activiteiten. Zo waren de kinderen te gast bij de brandweer van Sappemeer, gingen ze een middag spelen bij De Leeuwenborg in Nieuw-Scheemda, gaf jongleur Jos Tipker een speciaal optreden voor hen en namen ze een kijkje in de kaarsenmakerij in Bourtange.

Volgende keer

Kort na het vertrek van de kinderen, blikken de mensen van stichting Tsjernobylkinderen Mussel-Onstwedde alweer vooruit. Het verblijf in Nederland is van grote waarde voor de gezondheid en toekomst van deze kinderen. Daarom staat project nummer tien nu op het programma. Voor het zo ver is, moet er nog wel even worden gespaard. Want de kosten bedragen per keer zo’n vijftienduizend euro. En dat geld zamelt de stichting helemaal op eigen kracht in, onder meer door activiteiten te organiseren of een collecte te houden. Van der Heide: “Vijftienduizend euro is best veel geld. Maar we gaan er vol goede moed weer tegenaan en hopen hier eind 2019 of begin 2020 wederom enkele tientallen Tsjernobylkinderen te mogen begroeten.”

Wie een bijdrage wil leveren – in welke vorm dan ook – kan contact opnemen met Henk van der Heide, tel. (0599) 332534.