Boeren per chartervlucht naar biologische landbouwbeurs

GRONINGEN  – Het is weer eens iets anders dan op de trekker. Per vliegtuig vertrekken donderdag zo’n veertig boeren uit het Noorden naar de Biofach in Duitsland.  Dat is de grootste vakbeurs ter wereld  over biologische landbouw en alles wat daarmee samenhangt.  De boeren vertrekken vanaf vliegveld Eelde naar Neurenberg.

De agrarische ondernemers komen voornamelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe. Verder gaan ook mensen uit de bankwereld en vertegenwoordigers van de verwerkende industrie en coöperaties mee. Het gezelschap wordt gecompleteerd door een aantal bestuurders, onder wie de gedeputeerden Staghouwer (Groningen, Kramer (Friesland) en Jumelet (Drenthe). In totaal stappen zo’n 60 mensen op het vliegtuig.

In Neurenberg bezoeken de boeren ’s werelds belangrijkste vakbeurs op het gebied van biologisch voedsel. Er zijn meer dan 2850 stands, die samen zo’n 8600 producten aan de man brengen, verspreid over  acht hallen. Vorig jaar trok Biofach ruim 48.500 bezoekers, afkomstig uit 130 verschillende landen. De meeste bezoekers komen uit Italië, Oostenrijk, Nederland, Frankrijk en Spanje.

De chartervlucht vanaf Eelde is een initiatief van gedeputeerde Henk Staghouwer. De provincie Groningen wil dat het aantal hectare biologische landbouw toeneemt en heeft daarvoor een apart programma opgezet. Daarin doen boeren informatie en kennis op en worden er allerlei excursies georganiseerd, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken om de reguliere landbouw om te schakelen naar biologisch.

Met steun van de provincie Groningen zijn er verschillende groepjes boeren ontstaan, die zich oriënteren of het bij hen past om biologische melk te produceren of over te gaan op biologische groenten- of fruitteelt. Het bezoek aan Biofach past daar bij. Het levert een goed beeld op van de wereldwijde markt en de trends daarin. De ondernemers kunnen er ook hun netwerk uitbreiden.

Tijdens de beurs doet het Noord-Nederlandse gezelschap ook het Holland Paviljoen aan. Dat gebeurt op uitnodiging van Ton van Arnhem, de landbouwraad van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. De ambassade ondersteunt  het Nederlandse bedrijfsleven bij haar exportactiviteiten naar Duitsland onder andere op het gebied van agrifood. De Nederlandse export van biologische producten bedroeg in 2016 ruim een miljard euro, waarvan een behoorlijk deel naar Duitsland. Het vertrek is gepland aanstaande donderdagochtend om 07.15 uur en volgens schema landt men weer op Eelde rond het tijdstip van half tien ’s avonds.