Elmer Spaargaren presenteert uniek boek in Grafisch Museum Groningen

GRONINGEN – Vrijdagmiddag 17 februari aanstaande presenteert rector magnificus Elmer Sterken in GRID Grafisch Museum het boek ‘Stad & Universiteit. Academiestad Groningen in beeld’, van fotograaf Elmer Spaargaren. Daarop opent directeur Fronique Oosterhof de begeleidende expositie ‘Elmers fotoboek. Hoe stadsfotograaf Elmer spaargaren een fotoboek maakte. En jij dat ook kan!’

Vanaf de jaren zestig maakte fotograaf Elmer Spaargaren talloze foto’s van de stad Groningen en het leven in en rond de universiteit. Hij werkte in opdracht van lokale en landelijke media en leverde het beeldmateriaal voor menig publicatie van de Rijksuniversiteit: van de UK tot voorlichtingsmateriaal en Broerstraat 5. Uit zijn enorme archief stelde Spaargaren een eigen kroniek samen, met beelden van de veranderende stad, reportages van belangrijke gebeurtenissen en portretten van bestuurders, academici en meer of minder bekende Groningers. Het boek verschijnt bij uitgeverij Philip Elchers.

Veel mensen maken tegenwoordig online hun eigen fotoalbum. Elmer Spaargaren bereidde zijn fotoboek op dezelfde manier voor. Pas daarna kwamen er een grafisch ontwerper en een uitgever aan te pas.  Behalve aan de foto’s zelf besteedt de expositie aandacht aan de totstandkoming van het boek. Welke beslissingen moesten er genomen worden? Welk formaat? Welke foto’s wel en niet? Hoe foto’s en tekst te verdelen over de pagina’s? Kortom: het proces van ‘kill your darlings’ tot coverontwerp. Jonge ontwerpers van Knetterijs laten aan de hand van alternatieve pagina’s zien hoe het boek óók had kunnen worden.

In de kleine studio, die onderdeel is van de expositie, kunnen de bezoekers zelf aan de slag. Met foto’s van Spaargaren of hun eigen foto’s kunnen ze een 30×30 pagina samenstellen van hun Academiestad Groningen via de online editor van de Fotofabriek. Van het eindresultaat maakt de Fotofabriek gratis een professionele print, die kan meedingen naar de beste versie van ‘Mijn Academiestad Groningen’. De winnaar krijgt het fotoboek van Spaargaren

De tentoonstelling ‘Elmers fotoboek. Hoe stadsfotograaf Elmer Spaargaren een fotoboek maakte. En jij dat ook kan!’ is te zien van 18 februari t/m 4 juni 2017. Het boek ‘Stad & Universiteit. Academiestad Groningen in beeld’ is voor 25 euro te koop in de museumwinkel.