Erwin Buurmeijer is klaar voor een nieuwe carrière als trainer

NIEUWE PEKELA - Voetbal, afscheidswedstrijd Erwin Buurmeijer, sportpark Boekhoven, 07-09-2016, Erwin Buurmeijer krijgt een PJC shirt van zijn vader

Goede tijden, slechte tijden. Ook Appingedam ontkomt er niet aan. Want ja, het eens zo machtige noordelijke voetbalbolwerk op het burgemeester Wellemansportpark, waar de VV Appingedam trotse vaandeldrager van het noordelijke amateurvoetbal was, is al een tijdje niet meer. Ineengestort als gevolg van leven op te grote voet. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan restauratie. De nieuwe basis ligt in een fusie met zaterdagclub De Pelikanen, een partner met wie het voorheen nooit boterde. De tijd heeft echter ook deze wond geheeld. Als het goed is, wordt de fusie op korte termijn beklonken en moet DVC Appingedam het nieuwe visitekaartje van ‘Daam’ worden.

Niemand die twijfelt dat er nog een spaak in dit wiel wordt gestoken. Vandaar ook dat de nieuwe bestuurders al een technisch voorschot op de lopende gang van zaken hebben genomen en Erwin Buurmeijer als eerste hoofdtrainer van DVC (Damster Voetbal Combinatie) hebben aangesteld. ‘Buur’, zoals hij altijd door zijn medespelers werd aangesproken, is er klaar voor. Het wordt zijn eerste grote trainersjob, nadat hij in het verleden al het trainersvak heeft geroken als jeugdtrainer en ook nog als trainer van Appingedam 2.
DVC hoefde niet ver te kijken om bij Buurmeijer uit te komen. Geboren in Veendam, getogen in Pekela is hij nu al heel wat jaartjes woonachtig in het schilderachtige stadje aan het Damsterdiep, waar hij in Anna Ekema zijn levenspartner heeft gevonden. Buurmeijer, die als voetballer vooral een Veendam-verleden heeft, speelde zelfs nog even in de gloriejaren van Appingedam, in het seizoen 2001/2002, toen een andere echte Veendammer, Jan Korte, er de trainersscepter hanteerde. Buurmeijer: “We werden toen nog vierde in de noordoostelijke hoofdklasse.”
Maar Korte werd vervolgens trainer op de Langeleegte en hij nam Erwin Buurmeijer gelijk maar weer mee naar de Langeleegte. Daar groeide hij met zijn fluwelen linkerbeen uit tot een vaste waarde van de in 2013 ter ziele gegane profclub. Al met al kwam hij tot 12 seizoenen, 288 wedstrijden en 45 doelpunten. Een staat van dienst die er zijn mag, met als afsluitend hoofdstuk een vleugje FC Emmen. In zijn nadagen als voetballer was hij ook nog voor het Emmer WKE en het Asser ACV van grote waarde om uiteindelijk zijn actieve voetballoopbaan af te sluiten bij de club waar het ook voor hem begon, PJC in ‘Nai Pekel’.
Even was er sprake van dat hij ja zou zeggen tegen het verzoek van Angelo Cijntje en Marnix Kolder om te proberen Veendam 1894 naar hogere sferen te loodsen, maar een slepende knieblessure hield dat tegen. In feite is hij er als 37-jarige ook wel klaar mee, met dat zelf voetballen. Het trainerschap lonkte en is dus nu ook een feit. Buurmeijer, die in Farmsum ook nog personal trainer bij het fitnesscentrum Fitring, is er helemaal klaar voor. “Als je de ambitie hebt om trainer te worden, moet je natuurlijk op een gegeven moment ook een keer beginnen. Nou, dit is wat mij betreft een prima moment. Wat natuurlijk niet automatisch wil zeggen dat ik wel even ga maken. Dat moet ik allemaal nog wel bewijzen. Maar volgens Thiemo Meertens ben ik geknipt voor dit vak. Toen hij Veendam trainde, zei hij al dat ik later trainer moest worden. In het veld ontpopte ik me vaak als verlengstuk van de trainer. Ik wist waar ze moesten lopen, gaf ook aanwijzingen.”
DVC Appingedam krijgt dus meteen een ambitieuze trainer op de loonlijst. Of zijn eerste stappen ook succesvol zullen zijn, is echter nog de vraag. Buurmeijer wil niet te hoog van de Damster toren blazen. Natuurlijk, hij beseft dat er met argusogen naar de nieuwe fusieclub zal worden gekeken en hij vindt ook dat er voor een derdeklasser genoeg potentie is, maar oude tijden ziet hij nog niet direct herleven. “We moeten eerst maar eens zien of we tweedeklasser kunnen worden. Dat wordt al moeilijk genoeg, maar ik vind dat we daar als DVC wel voor moeten gaan.”
Buurmeijer weet uit ervaring dat succes niet zo maar komt aanwaaien, hoe getalenteerd je ook bent. “Daarom vraag ik ook veel van een spelersgroep. Dat eis ik ook van me zelf. Kijk, in mijn ogen is voetbal het mooiste wat er is en als je een beetje talent hebt, moet je er ook alles willen uithalen.”
Over zijn trainersfilosofie wil hij ook nog wel een en ander kwijt. “Ik kan wel van alles gaan roepen, bijvoorbeeld over aanvallend voetbal, maar ik hou niet van die standaard bla-bla. Ik sta wel voor ondernemend spel, geef spelers mee dat ze met durf moeten spelen. En dan mogen er best fouten worden gemaakt. Ze moeten er gewoon met plezier voor gaan en dan zien we wel hoe ver we kunnen komen. Als voetballer was ik iemand, aldus Meertens, die anderen beter kon laten spelen. Dat moet ik dus als trainer ook zien te bereiken. De kijk op het spel is er in elk geval, dat is de basis.”
Hij wil ook niet te ver vooruit kijken met DVC Appingedam. Hij weet dat er veel ogen op hem en de nieuwe club zullen worden gericht, maar legt zichzelf ook enige druk op. Buurmeijer: “Daarom heb ik ook maar voor één jaar getekend. Als het om wat voor reden niet loopt, blijf ik niet tegen beter weten in. Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben wel een prestatietrainer. Maar goed, ik weet natuurlijk al wat voor vlees ik zoal in de kuip heb. Nou, dat ziet er niet slecht uit. Er is potentie genoeg en ook in de A- en B-jeugd heb ik al veel jongens gezien waarvan ik denk dat die op de deur zullen gaan kloppen.”
Hoe dan ook, voetbalminnend Appingedam heeft weer iets om naar uit te kijken. Nog even geduld tot begin september en dan gaan DVC en Buurmeijer los.

Partner Anna
wereldkampioen

Erwin Buurmeijer heeft het als sportman aardig ver geschopt, tot profvoetballer, maar qua sportprestaties staat hij toch in de schaduw van zijn partner Anna Ekema. Zij, telg van de teakwondo-leraar Jan Ekema, werd vorig jaar in de Engelse stad Birmingham gekroond tot wereldkampioen in deze vechtsport.

Door Dick Heuvelman