Piet van Dijken: Op stap in Stad

Een stampvolle raadszaal afgelopen donderdagavond in het stadhuis van Groningen. Deze keer niet gevuld met raadsleden, maar met het merendeel van de 200 deelnemers die zich hebben opgegeven voor de actie 100 dagen 100% afvalvrij. Het project heeft als naam 100-100-100, maar uiteindelijk besloten niet 100 huishoudens mee te doen, maar 200. Projectleider Hanneke Huls opent de bijeenkomst en na haar vriendelijke woorden is wethouder Joost van Keulen aan zet en hij begint met te zeggen trots te zijn op de Groningers die 100 dagen lang zoveel mogelijk afvalvrij proberen te leven. De gemeente Groningen, aldus Van Keulen, werkt aan een afvalvrije samenwerking en dat doet men mét en voor de inwoners. Samen wordt er gewerkt aan minder afval en meer grondstoffen. Mooi is ook dat mijn bede, dat ik in een filmpje op TV Noord naar buiten heb gebracht, om ook studenten proberen over te halen mee te doen, een geslaagde poging lijkt te zijn geweest omdat volgens de wethouder toch maar even zeven studentenhuizen zich hebben ingeschreven. Voorwaar een mooi resultaat. Voor hen zal het zeker niet makkelijk zijn om het afval te scheiden, hoewel ik heb vernomen dat zowel papier als lege flessen wekelijks keurig door de meeste studenten naar de hiervoor bestemde papier- en glasbakken worden gebracht. Het is maar dat u het weet. Wanneer Joost van Keulen is uitgesproken komt kunstenares Maria Koijck aan het woord. Het kunstwerk dat zij heeft gemaakt van weggegooide gebruikte flesjes van de hardlopers tijdens de laatste editie van de 4 Mijl van Groningen is voor deze gelegenheid in de raadszaal geposteerd en van een ieder van ons, ons ja, want ik doe zelf ook mee aan 100-100-100, wordt verwacht dat we bij het weggaan een handtekening op een van de flesjes zetten. Prachtige actie van de kunstenares, die smaakvol verhaalt over haar manier van werken. Ook wordt een film over het maken van het kunstwerk vertoond, waar we zien dat met hulp van kinderen en van stadjer Jan Moed de etiketten van de flesjes worden verwijderd. Volgens Maria Koijck bestaat afval helemaal niet, om de doodeenvoudige reden dat alles is te hergebruiken en te recyclen. Het slot van haar betoog is duidelijk en krachtig: succes en ga ervoor! Tijd voor de project manager afval, echt waar die titel bestaat, Miriam Hall. Engelse van geboorte, maar foutloos Nederlands sprekend. Miriam vertelt over onze uitdaging. Zo weinig mogelijk afval produceren en alle afval scheiden. Ook wanneer de 100 dagen voorbij zijn is het de bedoeling dat wij dit gedrag blijven continueren. Ik zie rechts van mij zangeres/presentatrice Hanneke Kappen aandachtig luisteren en ook organisator/raadslid Diederik van der Meide van de PvdA lijkt echt geïnteresseerd in de materie. Bestuurder van Vesta Woonforum Dolf Vogd heb ik niet kunnen traceren en ook Marco Agema van Friet van Piet is er niet, zij doen trouwens wel mee, maar gelukkig is fotograaf Arjan Boer wel van de partij. De foto’s van hem zijn op deze pagina te bewonderen. Miriam Hall praat maar door en terwijl zij uitlegt wat afvalstromen precies inhoudt en waar wij ons glas, papier, chemisch afval, textiel en elektrische apparaten kunnen aanbieden, zie ik aan de overkant Sjoerd Boutsma, een man die alles van vuilnis schijnt te weten. Is toch super als je dat kunt zeggen. Afval. Wat wilt u weten? Patricia Abdallah, ondersteuner van het project 100-100-100 is erbij, net als beleidsmedewerker Anne Kees Brinkman en Regina Lanjouw. Anne Kees doet wegens omstandigheden niet mee aan het project, maar volgend jaar is hij zeker van de partij. Houd ik hem aan. Tenminste, wanneer het weer wordt georganiseerd. Voor OOG tv is de creatieve Colin Mooijman druk bezig met filmen en interviewen. De lokale omroep maakt een serie van 7 afleveringen en volgen hierin een aantal huishouden. Colin maakt het item samen met Liza Terpstra. Sinds 1950 is er heden ten dage vijf keer zoveel afval. In de gemeente Groningen zit gemiddeld in een grijze afvalzak nog altijd 15% glas, 18% textiel en 22% papier. Dit moet minder, veel minder, beter gezegd, het dient teruggebracht worden tot nul. Honderd % afvalvrij is wellicht een tikje teveel gevraagd, maar bewust met afval omgaan is een eerste vereiste. Van afval kun je trouwens van alles maken. Dit heeft Maria Koijck de laatste jaren overduidelijk bewezen. Daarom is er door haar voor de deelnemers een prijsvraag bedacht. Maak zelf een kunstwerk van afval. Volgens Maria hoeft het niet groot te zijn, liever wel natuurlijk, maar ook met kleine maaksels heb je een kans. Nog een dingetje roept projectleider Hanneke Huls door de raadszaal. Willen jullie na je handtekening zetten op de flesjes nog even poseren voor de groepsfoto? Waarop Joost van Keulen riposteert dat dit beter andersom kan. Eerst de foto, dan de handtekening. Na afloop is er koffie, thee en fris en ruikt het al een beetje naar saamhorigheid. De meeste deelnemers kennen elkaar niet, maar een band is in dit geval snel gelegd. Allemaal hebben we namelijk hetzelfde doel. Bewust met afval omgaan en vooral ook denken aan het scheiden hiervan. In de stad Groningen wordt namelijk momenteel al 59% van alle afval gescheiden. Ook in het gezin van wethouder Van Keulen wordt dit keurig geregeld, maar, zegt Joost eerlijk, mijn vrouw is hierachter absoluut de drijvende kracht. Bij het weggaan vertrouwt hij ons nog toe dat wij als deelnemers de voorhoede van het project zijn. We hoeven deze gemeende uitspraak dus alleen nog maar in te koppen. Maar reken er maar wel op dat het een zware klus zal worden.

Piet van Dijken