Zwarte zondag voor Westerwolde in Gieterveen

GIETERVEEN – Een 1 – 0 nederlaag, een reeks aan gele kaarten, een rode kaart voor keeper Henk Hebers en veel frustratie was de oogst van Westerwolde in het duel in en tegen Gieterveen. Tel daarbij op het niet al te beste spel van de mannen van Loek Swarts en je komt tot een simpele conclusie dat het uiteindelijk een niet al te “kleurrijke” zondag voor Westerwolde werd. De drie kostbare punten gingen dan ook naar de ploeg die daar in dit degradatieduel qua kansen de meeste aanspraak op maakte. Voor Westerwolde is het nu de wonden likken, te bekijken hoe de inhaalduels de komende twee weken zullen uitpakken en zich proberen vanaf 12 maart te herpakken voor de finale van de competitie, waarbij de tiende plaats de inzet zal moeten zijn.

Op het moeilijk te bespelen veld in Gieterveen begonnen beide teams enigszins aftastend aan de wedstrijd. Al in de vijfde minuut werd een doelpunt van Frank Riks van Westerwolde afgekeurd. De corner waaruit hij koppend scoorde was volgens de dienstdoende arbiter van Leeuwen met een boog over de achterlijn gegaan. In de 21e minuut ging een speler van Gieterveen bij een snelle tegenaanval in het strafschopgebied onderuit, waarna de scheidsrechter al dan niet terecht een strafschop aan de thuisploeg toekende. Grote vraag zal altijd blijven of de speler van Gieterveen een duikeling maakt of van achteren werd aangetikt. Jorg Post wist zich met dit buitenkansje wel raad en plaatste de bal nauwkeurig in de voor hem linkerbenedenhoek. In de aanval vanaf de aftrap kende arbiter van Leeuwen, die ook deze situatie van grote afstand beoordeelde, een strafschop toe aan Westerwolde. Echter, op advies van de grensrechter van Gieterveen herriep hij zijn beslissing en legde de bal juist buiten het strafschopgebied van Gieterveen. De directe vrije trap werd op prima manier door de goalie van de thuisploeg gepareerd. Op een aantal kleine kansen na gebeurde er in de eerste helft verder niet veel bijzonders meer.

Des te meer actie, reactie en commotie in de tweede helft. Het spel golfde op en neer en beide teams hadden behoorlijk veel kansen om te scoren. Dat dit niet meer gebeurde was deels te danken aan het prima keeperswerk van de sluitpost van Gieterveen en het hopeloos falen van de voorwaartsen van de mannen van trainer Jordi Nijgh van Gieterveen. Met de minuut werd het duel grimmiger en arbiter van Leeuwen had dan ook zijn handen vol aan het in goede banen leiden van de wedstrijd. Tien minuten voor het eind van de reguliere speeltijd sommeerde hij beide teams naar de kleedkamer te gaan. De afkoelingsperiode was het gevolg van een zware overtreding van invaller René Nijgh op Rudolf Riks, waardoor de gemoederen enigszins opliepen. Waar voor velen langs de lijn rood op z’n plaats was voor de harde tackle, kreeg de spits de gele kaart voorgeschoteld. Nadat de scheidsrechter het duel had hervat, werd er wel rood aan keeper Hebers van Westerwolde gegeven. Volgens de arbiter wegens het trappen van een tegenstander. Ferdy Kuiper, in de tweede helft in het veld gekomen, was zijn stand-in. Een felle strijd ontspon zich hierna, waarbij Westerwolde de kans had de gelijkmaker te scoren, maar Gieterveen ook zeer zeker de mogelijkheid kende de overwinning definitief naar zich toe te trekken. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor de thuisploeg met een gelukkige 1 – 0 overwinning de kleedkamer kon opzoeken. En voor Westerwolde waren er slechts zure druiven.

Voor Westerwolde staat er nu na twee weken “rust” een tweetal belangrijke thuiswedstrijden op het programma. Tegen zowel Pekelder Boys als Alteveer zal men vol aan de bak moeten om de al gememoreerde tiende plaats in deze competitie te bereiken. Maar met de nodige strijdlust moet dit vast en zeker haalbaar zijn. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat in deze strijdlust het ageren tegen tegenstanders en scheidsrechter gereduceerd dient te worden. Het verkrijgen van de vele gele kaarten en zelfs een rode kaart draagt niet bij aan een positief wedstrijdresultaat.

Opstelling Westerwolde: Henk Hebers – Harmen Huls – Rik te Velde – Rudolf Riks – René Peereboom (46e min. Ferdy Kuiper) – Kevin v.d. Laan (75e minuut Thorben Hulsman) – Frank Riks – Martin Smit – Marco Boskers – Merijn te Velde – Bartel Geleijnse (65e min. René v.d. Laan)

Toeschouwers: 100