Bert Roossien toont beelden Musselkanaal

Zondagmiddag 5 maart staat het dorp Musselkanaal centraal bij de presentatie van oude foto’s uit het archief van het Streekhistorisch Centrum.
Net als elders is ook hier het straatbeeld in de loop van de jaren nogal veranderd. Alleen het Stads-Musselkanaal herinnert nog aan de tijd van de vervening, de turfschippers en de scheepjagers. In het laatste kwart van de negentiende eeuw maakte het dorp een spectaculaire bevolkingsgroei mee en vestigden zich er talloze ambachtslieden, neringdoenden en ondernemers. Musselkanaal telde rond 1900 drie scheepswerven. In 1880 begon Jan Branbergen hier met het bakken van hardbroden en legde daarmee de grondslag voor zijn koekjesfabriek. In 1924 werd Musselkanaal bereikbaar per trein.

Uiteraard zijn er beelden te zien van de voormalige koekjesfabriek van Branbergen en hotel-bioscoop de IJzeren Klap. Maar ook opnamen van een aantal fraaie schoolgebouwen die Musselkanaal sierden zoals de christelijke school aan de Verbindingsweg, de oude Antoniusschool aan de Sluisstraat en de vroegere technische school. Ook passeren beelden van het voormalige spoordok en het Tweede Boerendiep de revue.
De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 3,00. Reserveren wordt aanbevolen. Voor meer informatie of reserveren: 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Bij de foto: Het wagenpark van Koekjesfabriek Branbergen bij de fabriek aan de Sluisstraat, 1954. Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.