Alternatief verkiezingsdebat bij Noorderpoort

Stadskanaal Noorderpoort open dag-33

GRONINGEN – Op maandag 6 maart wordt bij de locatie van Noorderpoort Gezondheidszorg & Welzijn, aan de Verlengde Visserstraat 20 in Groningen, een alternatief verkiezingsdebat georganiseerd. Het doel is om jongeren aan te sporen om op 15 maart hun stem uit te brengen tijdens de landelijke Tweede Kamerverkiezingen.

Tijdens de laatste drie landelijke verkiezingen liep het opkomstcijfer in het algemeen al terug en vooral jongere kiezers lieten het massaal afweten. Noorderpoort zet met dit debat in op maatschappelijke betrokkenheid. ‘Wij vinden het belangrijk dat onze studenten hun verantwoordelijkheid nemen en op 15 maart naar de stembus te gaan,’ aldus Wim van de Pol, lid College van Bestuur van Noorderpoort en mede-initiatiefnemer van het alternatieve verkiezingsdebat.

Politiek is niet sexy

Veel jongeren ervaren het verkiezingsprogramma van politieke partijen als een ver-van-hun-bed-show. Politiek wordt door jongeren nu eenmaal niet als sexy en stoer ervaren. Vanuit Noorderpoort kunnen studenten meedoen aan het debat. Murat Sahintürk, docent bij Noorderpoort Automotive & Logistiek, vindt het belangrijk dat studenten tijdens het debat van zich laten horen: ‘De Tweede Kamerverkiezing is voor jongeren hét moment om zich uit te spreken en van zich te laten horen. Elke stem is belangrijk.’

Drempel naar de stembus verlagen

Het alternatieve verkiezingsdebat van Noorderpoort wordt geleid door presentator Bram Douwes. Studenten van Noorderpoort, waaronder studenten Loopbaan & Burgerschap en leden van de Centrale Studentenraad van Noorderpoort, spelen een belangrijke rol in het debat. Zij gaan in gesprek met William Moorlag (PvdA), Stieneke de Graaf (CU) en Antje Diertens (D66). De politici zullen thema’s aan de studenten voorleggen die voor jongeren relevant zijn. Het doel is om de studenten kennis te laten maken met politiek, zodat de jongeren kunnen ontdekken welke partij het beste bij hun overtuigingen en idealen past. ‘De drempel om naar de stembus te gaan wordt dankzij dit debat hopelijk een heel stuk lager,’ aldus Chris Holman, practor van het practoraat Burgerschap. Daarnaast komt er volgens de practor een stukje bewustwording om de hoek kijken, waarbij studenten bij zichzelf te raden gaan wat het belang is van het uitbrengen van hun stem op 15 maart.

Een tweede debat in bij Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal

Naast het alternatieve verkiezingsdebat op 6 maart in de Noorderpoortlocatie aan de Verlengde Visserstraat in Groningen, organiseert Noorderpoort op 9 maart een tweede debat in het gemeentehuis van Stadskanaal.