Minister Dijsselbloem brengt bezoek aan Avebe

HOOGEZAND – Tweede Kamerlid voor de PvdA Henk Nijboer en Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem waren woensdag 22 februari te gast bij Avebe in Foxhol. Ze waren de 22e samen op campagne in Groningen. Naast het bezoek aan Avebe, ging Dijsselbloem in de Nieuwe Kerk in Groningen in gesprek met ruim 400 RuG-studenten. De twee sluiten de dag af met een gesprek met Groningse IT-ondernemers, waarom Ben Woldring uit Usquert.

Dijsselbloem studeerde landbouweconomie aan de Universiteit Wageningen. Die kennis bleek goed van pas te komen bij het bezoek aan Avebe. Er werd over een breed scala van onderwerpen en uitdagingen voor Avebe gesproken. Allereerst werd er een beeld gegeven van de historie en omvang van het bedrijf en het belang ervan voor de regio. Honderden boeren en medewerkers zijn van Avebe afhankelijk. Ook werd er gesproken over laatste innovaties en de ontwikkeling van de markt. Zetmeel wordt in tal van producten gebruikt. Voor de minister van financiën interessant, zelfs in de enveloppen van de belastingdienst!

Erna volgde een een korte rondleiding. In de controlekamer kon de fabriek goed worden overzien (zie foto). De walsen van drie bij een meter trokken de aandacht. Tot slot werd gesproken over het besparen op energie. Warmtekrachtcentrales en geothermie bieden daartoe grote kansen. Daarin moet volgens de sociaaldemocraten in de toekomst verder worden geïnvesteerd.