Debatserie Nieuw Licht: Daan Roovers over opvoeden

Donderdag 30 maart is de vijfde editie van de nieuwe debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk in Groningen. In deze serie wordt telkens een nieuw licht geworpen op een actuele kwestie vanuit een klassieke filosofische tekst. Deze keer is het de beurt aan Daan Roovers. Zij presenteert haar pamflet Mensen maken -Nieuw licht op opvoeden en gaat onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met Wilna Meijer, universitair hoofddocent algemene pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Onze kinderen zijn veel beter geïnformeerd over alles wat er in de wereld speelt dan wij ooit waren. Hoe voed je kinderen goed op in deze tijd? Het adagium van de hedendaagse ouder is: vrijlaten, kinderen zelf laten bepalen wat ze willen, niet pushen, maar faciliteren om zoveel mogelijk kansen voor ze open te houden. Maar worden kinderen en jongvolwassenen daar niet overspannen van? Als je alles kan en mag, wat moet je dan doen?

Daan Roovers is voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, debatvoorzitter in De Rode Hoed, programmamaker bij omroep Human en trainer bij de Denkacademie. Samen met René Gude schreef zij Kleine geschiedenis van de filosofie. Ze doceert aan de School of Life en aan de Universiteit van Amsterdam.
Wilna Meijer houdt in haar onderzoek actuele ontwikkelingen en trends in het onderwijs kritisch tegen het licht van klassieke pedagogische inzichten. Ze is auteur van onder meer Onderwijs. Weer weten waarom en Cultuurpedagogiek, onderwijspolitiek en de staat van het onderwijs.

De 18e-eeuwse filosoof Jean Jacques Rousseau wordt vaak gezien als de aanstichter van deze vrije opvoedmethode. ‘Alles is goed zoals het uit de handen van de Schepper komt, alles raakt verdorven in de handen van de mens’, schreef hij in zijn Emile, ou de l’éducation uit 1762, waarschijnlijk het beroemdste boek over opvoeding ooit. Dus moet je als opvoeder je handen er zoveel mogelijk vanaf trekken: het kind lekker zelfs alles laten ontdekken.
Vertwittering van het debat
De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor hun idee van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. In Nieuw Licht combineren zij de eeuwenoude denktraditie met het nieuwe denken van onze tijd. Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van filosofen als De Beauvoir, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles. Elk essay levert een origineel en betrokken oordeel op over de huidige tijd en wordt vergezeld van een fragment van de klassieke tekst en een voorwoord van Meester en Simon. In de Der Aa-kerk in Groningen en in de Rode Hoed in Amsterdam wordt na iedere uitgave van het essay een debat georganiseerd.
Tijdens de vorige, succesvolle edities van Nieuw Licht waren Bas Heijne, Pieter van den Blink, Ewald Engelen en Eva Rovers te gast.
De bedenkers van Nieuw Licht
Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.
Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles.
Debatserie Nieuw Licht is een initiatief van Coen Simon en Frank Meester in samenwerking met Bijzondere Locatie Groningen.
Entree: € 7,50.
Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47) in Groningen.
Donderdag 30 maart 2017
20.00 uur
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen
FOTO: Anne Reinke