Steun voor 29 projecten door Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen

 

GRONINGEN – Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in de vergadering van 6 maart 2017 € 89.250 beschikbaar gesteld voor 29 projecten op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap in de provincie Groningen. Hier de meest opvallende:

GOOV Muziektheater – € 10.000

GOOV Muziektheater kan rekenen op een bijdrage van € 10.000 voor hun theaterproductie Buitenspel; de wereld door de bril van Jacques J. d’Ancona. GOOV Muziektheater heeft een musical ontwikkeld over het leven van Jacques d’Ancona. De musical geeft een tijdsbeeld weer en is herkenbaar voor  mensen in Groningen, maar eigenlijk in heel Nederland. De musical gaat in première op 14 september 2017 in de Stadsschouwburg Groningen, rond de tachtigste verjaardag van d’Ancona.

Stichting Theatergroep WAARK – € 6.000

Theatergroep WAARK mag een bijdrage van € 6.000 tegemoet zien voor de theaterproductie Ida en Ebbo. Theatergroep WAARK brengt al bijna een halve eeuw actueel theater in de Groningse taal en speelt met amateurspelers op hoog niveau. Schrijver Jan Veldman en regisseur Albert Secuur hebben uit de ‘Kroniek van Bloemhof’ een verhaal geput over twee families uit de 13e eeuw, een middeleeuwse Groninger soap. Het wordt conversatietoneel met allerlei wendingen.

Speelgroep Leek – € 2.500

Het openluchtspel Op Hoop van Zegen van Speelgroep Leek mag zich verheugen op een bijdrage van € 2.500 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen. Het betreft een eigen bewerking van Op Hoop van Zegen van Herman Heijermans. Voor het dorp Leek was de scheepvaart vroeger van grote betekenis. Uit onderzoek van de Historische Kring Leek is bekend dat de Leekster schippers zelfs op de Oostzee voeren. In Leek herinnert ook de benaming “Schreiershoek” nog aan dit verleden. Het verhaal gaat dat hier de vrouwen afscheid namen van hun zeevarenden. De voorstelling begint dan ook op de Schreiershoek en gaat daarna verder op het openluchtpodium Nienoord. De voorstellingen vinden plaats van 5 tot en met 8 juli 2017.