Ger de Wal wil graag met titel afscheid nemen van PJC

NIEUWE PEKELA - Voetbal, Trainer Ger de Wal tijdens de training bij PJC , 02-03-2017

NIEUWE PEKELA – Tot en met het seizoen 2007-2008 was PJC een vaste klant in de zondag vierde klasse met af en toe een uitschieter naar boven. Daarna kwam de klad er echter behoorlijk in. De Pekelders belandden in de kelder van het amateurvoetbal met in het seizoen 2011-2012 een eenmalig uitstapje naar de vierde klasse waarna gelijk weer degradatie volgde. Maar, als de voortekenen niet bedriegen keert de club dit jaar terug op het niveau waarop het hoort te spelen. PJC is de onbetwiste koploper in 5F en stevent met een straatlengte voorsprong op de concurrentie regelrecht op de titel af. Dit onder leiding van trainer Ger de Wal. De Scheemder wil graag met een kampioenschap afscheid nemen van de club die hij straks vier jaar heeft gediend. Drieborg wordt zijn nieuwe werkgever.

..Mijn vertrek is geen kwestie van op elkaar uitgekeken zijn”, vertelt De Wal. ,,Ik heb wel het gevoel aan een andere uitdaging toe te zijn. En voor de selectie is het misschien ook niet verkeerd dat er een ander aan de touwtjes trekt. Toen ik vier seizoenen geleden begon, was er net een grote groep spelers naar elders vertrokken. We moesten een nieuwe start maken, dit ging heel moeizaam. Langzaam maar zeker kreeg iedereen er weer plezier in. Vorig seizoen kreeg ik Erwin Buurmeijer er als speler bij. Iedereen verwachtte een kampioenschap, maar dat is er niet van gekomen. We werden derde. Op cruciale momenten stonden we er niet. Bovendien raakte Erwin langdurig geblesseerd. In de nacompetitie werden we uitgeschakeld. Ik heb prima met Buurmeijer kunnen samenwerken. Erwin is een prima vent, zeker geen wijsneus die het wel even wilde regelen bij een vijfdeklasser. Hij liet mij in mijn waarde. Ik heb zeker het nodige van hem opgestoken, hij heeft een schat aan ervaring. Dit seizoen, zonder Buurmeijer, gaat het weer crescendo. We hebben pas een keertje gelijkgespeeld, uit tegen SPW. Alle overige wedstrijden werden gewonnen zodat PJC er nu uitstekend voorstaat.”

,,Ik had vooraf niet verwacht dat het zo goed zou gaan, wel dat we mee zouden doen om de bovenste plaatsen. Het elftal is uitgebalanceerd en er zijn meerdere spelers met scorend vermogen. Topscorer Harold Hut en Henk Blaauw hebben samen bijna de helft van de dik tachtig doelpunten die we tot dusver gescoord hebben, gemaakt. Met dank aan hun medespelers die ze vaak in stelling brengen. Het totaalplaatje klopt gewoon.”

Hoewel PJC bijna niet meer te achterhalen is wil De Wal nog niet juichen. ,,Daar is het nog te vroeg voor, maar het is natuurlijk wel zo dat we dit niet meer mogen weggeven. We liggen mooi op titelkoers. SPW zie ik als onze grootste concurrent. Daar spelen we de voorlaatste wedstrijd tegen. Ik hoop dat we voor die tijd de competitie beslist hebben.”

De voetbalroots van De Wal liggen overigens in Scheemda. Al op 16-jarige leeftijd kwam hij in het doel van VV Scheemda. Een afgescheurde kruisband was er verantwoordelijk voor dat hij tien jaar later de voetbalschoenen aan de wilgen moest hangen. Toen zijn club jaren later geen doelman meer voor handen had, trok De Wal de keepershandschoenen toch maar weer aan. In 2001 stopte hij definitief.  ,,Na mijn blessure ben ik verzorger geworden bij VV Scheemda, vanaf 1995 heb ik de plaatselijke zaterdagclub CVSB er ook nog bijgedaan. In 2004 ben ik bij beide verenigingen gestopt, ik wilde wel eens wat anders. Ben de trainerscursus gaan volgen  en mag nu clubs tot en met de 2e klasse trainen. Eerst heb ik de B-selecties van VV Scheemda en CVSB onder mijn hoede gehad, daarna ben ik halverwege het seizoen ingestapt bij Oosterhoek in Delfzijl. Met die club ben ik naar de vijfde klasse gepromoveerd. Dit was misschien wel mijn mooiste tijd. Zonder andere clubs tekort te willen doen, want ik heb het overal goed gehad”, aldus De Wal die daarna MOVV (twee jaar), Wedde (drie jaar) en vervolgens PJC trainde. Op de vraag of keepers wel geschikt zijn voor het trainersvak geeft de Scheemder een helder antwoord: ,,Ik weet niet waar die bewering vandaag komt. Ik vind het in elk geval een fabeltje, ook keepers hebben volgens mij wel degelijk een goede kijk op voetbal.”

Ger de Wal gaat het nieuwe seizoen bij vijfde klasser Drieborg aan de slag. Is dat geen geweldige stap terug? ,,Ik was eerst van plan om een jaartje niks te doen, maar mijn vrouw vond dat geen goed idee. Zij zei: je kunt niet zonder voetbal, het zo vaak thuis zijn zal je niet bevallen. Ik hoorde van de vacature bij Drieborg en heb er gesolliciteerd. Er staat daar een behoorlijk jonge groep, ik zie wel mogelijkheden. Een goochelaar ben ik niet, ik kan ze zo geen kampioen maken, maar top middenmoot in de vijfde klasse moet haalbaar zijn. Er zit in elk geval meer in de ploeg dan er nu uitkomt. Er zal vooral gewerkt moeten worden aan de organisatie in het veld. We zien het wel, ik mag graag bij kleine clubs werken. Ik ben een gezelligheidsmens.”