KV Stadskanaal’74 heeft wind weer in de zeilen

JIPSINGBOERTANGE - Atte van Haastrecht KV Stadskanaal 03-03-2017

STADSKANAAL – Het gaat  crescendo met de korfballers van Stadskanaal’74. Sinds dit seizoen speelt de club in de vierde klasse en als de voortekenen niet bedriegen kon er wel eens promotie in het vat zitten. Dit tot grote vreugde van voorzitter Atte van Haastrecht die deze sport met de paplepel kreeg ingegoten. Via schoolkorfbal sloot de Amsterdammer zich bij een vereniging aan maar een ernstige blessure aan de enkel gooide roet in het eten. De pinnen zitten er nu nog in. Van Haastrecht kon zijn geliefde spelletje niet zelf meer spelen en besloot zich toen maar aan te melden voor de trainerscursus. Met goed gevolg. Tot op de dag van vandaag is hij als trainer actief, momenteel als assistent bij zijn 21-jarige zoon Kevin, die de B1 van Stadskanaal’74 onder zijn hoede heeft.

Van Haastrecht (59) woont sinds achttien jaar in het Noorden. Hij is in Ter Apel docent Nederlands en Maatschappijleer aan de Rijksscholengemeenschap. ,,Toen wij hier kwamen ben ik samen met mijn gezin bij Stadskanaal’74 op de tribune gaan zitten en al snel kreeg ik de vraag wat we kwamen doen. Ik heb uitgelegd wat we met korfbal hadden en het duurde niet lang of ik was trainer van het eerste. Mijn vrouw nam een deel van de jeugd onder haar hoede. Dat doet ze overigens nog steeds. Het was een mooie tijd. De periode 2000-2004 was uiterst succesvol. Stadskanaal’74 promoveerde van de derde naar de eerste klasse. Daarna viel de ploeg uit elkaar, spelers kregen een gezin, gingen verhuizen. Een aantal degradaties was het gevolg. Op een gegeven moment is de club ‘breedte korfbal’ gaan spelen, zeg maar vijfde klasse en lager. Dit houdt in dat alles iets losser georganiseerd is en de aanmelding voor de competitie goedkoper. Maar dit is verleden tijd, we spreken weer een woordje mee. Gelukkig hebben we nu  een goed team en komen succesvol in de vierde klasse uit met uitzicht op de derde klasse. Er is jeugd doorgestroomd en er zijn wat spelers teruggekeerd. Vijf jaar geleden ben ik voorzitter geworden. Ik zat al in het bestuur met de portefeuille Technische Zaken. Ik ben Henk Meesters opgevolgd, die nu hoofdtrainer is van de club. Ja, het is een klein wereldje.”

De zaalcompetitie loopt van eind oktober tot eind maart. De club speelt haar thuiswedstrijden in sporthal De Spont in Stadskanaal. De veldcompetitie draait van eind maart/begin april tot augustus/september. Er worden in totaal 28 competitiewedstrijden afgewerkt.

In de regio Kanaalstreek is korfbal  een kleine sport. In Vlagtwedde en Onstwedde waren in het verleden ook clubs, maar die bestaan niet meer. ,,Landelijk beoefenen 100.000 mensen de korfbalsport, wereldwijd zijn 64 landen geregistreerd”, vertelt Van Haastrecht. ,,In deze omgeving is er korfbal in onder andere Oude Pekela, Winschoten, Emmen, Schoonoord en Hoogezand. En natuurlijk Groningen. Het heeft waarschijnlijk met de vergrijzing te maken. Wanneer de jeugd klaar is met de studie, vertrekt ze vaak naar het westen des lands. Stadskanaal’74 heeft 130 leden. In de tachtiger jaren zijn dat er meer dan 200 geweest, maar we hebben ook minder dan honderd gehad. Er spelen  zeven teams in de competitie. Het zou mooi zijn als korfbal wat meer ging leven in deze contreien. Aan ons zal het niet liggen, we zijn razend actief. Wij doen er van alles aan om de sport te promoten. Denk aan een jaarlijks schoolkorfbaltoernooi, clinics en niet te vergeten de Kangoeroedag. Dan zijn er ruim 500 kinderen aanwezig op ons veld op het Pagedal om daar allerlei balvaardigheidsspelletjes te spelen. Het is altijd een groot succes.”

Dat geldt zeker ook voor het Internationaal Zaalkorfbaltoernooi Stadskanaal’74 dat op 4 en 5 november wordt gehouden in sporthal De Spont. ,,Het wordt alweer de zeventiende editie”, aldus de trotse Van Haastrecht. ,,Er kunnen tien  teams deelnemen: vijf uit Europa en vijf buiten Europa. Stadskanaal’74, titelverdediger Ierland en het Duitse TUS Wesseling zijn sowieso van de partij. Er zijn inmiddels 22 aanmeldingen binnen. In juni weten we welke landen definitief meedoen, want vooral de reis naar Stadskanaal is natuurlijk een kostbare aangelegenheid. Voor deze teams zijn we overigens nog op zoek naar slaapplaatsen. We denken aan clubhuizen, bedrijfsruimtes of bijvoorbeeld een vliering in een grote boerderij. Mensen of verenigingen die een team willen huisvesten kunnen bellen naar: 0599-326454. Op 4 november wordt het toernooi gespeeld, een dag later staan verschillende interlands op het programma met volksliederen, vlaggen en andere ceremonieel vertoon. En natuurlijk is er een grote feestavond voor alle deelnemers en vrijwilligers.”