SC Veendam dood, maar nog steeds niet begraven

De Langeleegte ..Persdag SC Veendam , jupiler league seizoen 2012-2013 , 10-07-2012, ..foto: Henk jan Dijks

 

VEENDAM – SC Veendam mag dan al bijna vier jaar geleden door een Groninger curator ter dood zijn gebracht, de  cultclub is nog niet begraven. In de Parkstad gloort nog altijd enige hoop dat de wederopstanding, gelijk Jezus met Pasen, ooit daar zal zijn. Binnenkort, op 10 maart, wordt de (denkbeeldige) baar het al even geliefde cultstadion de Langeleegte weer binnengereden voor een gezellig samenzijn. En om, onder het motto Veendam verbindt, de overledene nog eens een extra eer te bewijzen.

Het ritueel is geïnitieerd door oud-speler en ZZP’er Henk de Haan (Henk’s Evenement’n) en de sportminnende zakenvrouw Christa Bollegraaf van het netwerkplatform Martini Business. Ze kregen signalen dat de ter ziele gegane profclub nog volop leeft in de harten van tal van voetbalminnende Veenkolonialen en dat er behoefte is aan nazorg.

Henk de Haan, de eens zo robuuste verdediger met zo zielsveel passie in zijn spel, legt uit hoe het is gekomen. “Ik heb nog wel eens contact met enkele belangrijke oud-sponsors van Veendam, zoals meneer Meertens van de meubelen, Otto Faber van het gelijknamige reclamebureau, Parkzichtuitbater Appie Weij en Fred van Beusekom, de directeur van Reijn Transport. Ze missen Veendam elke week. Niet alleen de wedstrijden op vrijdagavond, maar ook de loop naar het stadion en de zakelijke contacten die het opleverde. Zij opperden het idee om gezamenlijk nog eens de herinneringen aan Veendam op te halen. Dat gaan we doen met een hapje en een drankje, met een heerlijk buffet. En wellicht ook met iemand die iets te vertellen heeft.”

Hoewel de aankondiging in bescheiden mate is verspreid, zijn er inmiddels al bijna twintig aanmeldingen binnen. Henk de Haan verwacht dat dit aantal op 10 maart zal zijn verdubbeld. “Je merkt uit de reacties dat Veendam nog steeds leeft. Het is daarom ook niet bedoeling dat het een eenmalige bijeenkomst wordt. Als ons intitiatief in de smaak valt, willen Christa en ik in de toekomst regelmatig dit soort sessies te organiseren. Je weet nooit waar het toe kan leiden.”

Diep in zijn hart ziet De Haan kansen voor Veendam om weer naar boven in de vaderlandse voetbalpiramide te kruipen. Met de hervormingen die afgelopen jaar tot stand zijn gebracht en leidden tot de invoering van een tweede en derde divisie, denkt hij dat derde divisievoetbal op termijn mogelijk moet zijn op de Langeleegte. “En misschien,” mijmert hij hardop, “is zelfs de tweede divisie wel haalbaar. Komen we ook weer op tv, want Fox zendt elke week live een wedstrijd in de tweede divisie uit. Zijn ook leuke tegenstanders, zoals Spakenburg, AFC Amsterdam en Katwijk.”

Vooralsnog is het allemaal niet meer dan hoopvol toekomstmuziek, maar de kansen liggen er zeker. Oud-spelers als Marnix Kolder en Angelo Cijntje hebben zich inmiddels als kartrekker opgeworpen. De twee voormalige coryfeeën hebben zich bij moederclub Veendam 1894 gemeld in een poging de plaats Veendam naar een hogere trede op de nationale voetballadder te stuwen. Dat zal dit seizoen evenwel niet lukken. Veendam 1894 komt in de derde klasse B van het zondagvoetbal niet verder dan een bescheiden rol in de middenmoot. Nogal wat insiders zagen voor dit seizoen de geelzwarte club als een titelkandidaat, maar topschutter Kolder legde onlangs in deze krant uit dat die verwachting irreëel was. “De mensen denken dat een elftal met twee oud-profs zo maar elke wedstrijd gaat winnen. Maar ze vergeten dat voetbal geen spel is van twee tegen elf, maar van elf tegen elf.”

Ze hopen voor komend voetbaljaar op versterking van nog enkele oud-gedienden van SC Veendam, zodat hun missie de nodige extra impulsen krijgt. De tijd begint overigens wel te dringen voor dit duo, gezien hun leeftijd. Cultheld Cijntje en topschutter aller tijden Kolder zijn al 36. Maar beide veteranen verzorgen lijf en leden optimaal en denken dat ze op amateurniveau wel een tijdje mee kunnen.

Ze hopen volgend jaar hun rentree te maken in het stadion, dat momenteel wordt gerenoveerd als onderdeel van het creëren van een campus voor het Winkler Prinscollege. Het is verder aan Veendam 1894 om de ambities die bij het spelen op deze historische grond horen, gestalte te geven. Tot voor kort was het beleid van de club niet zo zeer gericht op prestatievoetbal. Maar er schijnt een kentering gaande te zijn, mede door de komst van Cijntje en Kolder. Zij zijn niet alleen gekomen om een balletje te trappen, maar ook met de ambitie om 1894 nieuw elan te geven.

En als dan ook nog eens de oud-sponsors van SC Veendam achter Veendam 1894 zouden gaan staan, kan het maar zo gebeuren dat de Langeleegte weer een landelijk voetbaltheater wordt. Henk de Haan gniffelt nu al: “Dat zal mie toch wat weez’n, nait den!? Broez’n moet het hier weer.”

Eerste programma Veendam verbindt

Inloop: 16.00 – 16.30 uur: koffie met iets lekkers.
Tijdens deze bijeenkomst zullen er 1 of 2 oud spelers aanwezig zijn die Henk de Haan op zijn manier zal interviewen
De avond is verzorgd met: een buffet inclusief twee drankjes
Eindtijd: rond 19.00 uur
Kosten: (introductieprijs) € 35,00 excl. BTW.
Opgave: via info@martinibusiness.nl graag vermelden met hoeveel personen u komt.

Oud-sponsors en suppliers zijn bij deze van harte uitgenodigd.

Door Dick Heuvelman