Hans Spekman en Henk Nijboer op werkbezoek in Groningen

GRONINGEN – Op vrijdag 10 maart brachten PvdA-voorzitter Hans Spekman en Kamerlid Henk Nijboer, vergezeld van wethouder Roeland van der Schaaf en fractievoorzitter Carine Bloemhoff een werkbezoek aan de stad Groningen. 

Eerst spraken zij met studenten van Wijs, gevestigd in winkelcentrum Paddepoel. Studenten zetten zich in voor de stad en helpen mensen bijvoorbeeld met administratieve problemen of het opzetten van een bedrijf. Ze kunnen daarvoor studiepunten krijgen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Inmiddels zetten zich al 1.500 studenten zich via Wijs voor de stad in. Nijboer: ‘Goed om te zien dat studenten zich met zoveel passie inzetten voor de stad. Fantastisch ook dat dit initiatief dat pas anderhalf jaar geleden van start ging zo snel groeit.’

Het bezoek werd vervolgd door een oversteek van de Zonnelaan naar de bouwplaats Trefkoel, waar volledig aardbevingsbestendige studentenwoningen worden gebouwd.

Tijdens het werkbezoek sprak de PvdA-delegatie onder meer met woningbouwvereniging Nijestee en bouwvakkers die dankzij dit project aan het werk zijn. Verteld werd dat de woningen door middel van extra bewapend beton, aluminium liftschachten en extra sterk glas bestand zijn gemaakt tegen aardbevingen. Ook worden de woningen energiezuinig gebouwd en door aardwarmte verwarmd. In Trefkoel, dat 17 verdiepingen hoog wordt, worden 465 huurwoningen voor jongeren gebouwd.

Spekman: ‘Goed om te zien dat de woningcorporatie Nijestee via sociale woningbouw ook investeert in betaalbare huisvesting voor studenten. Daar is echt een gebrek aan in steden als Groningen.’